Radar · Politik

Rådström Baastad lämnar partisekreterarposten

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad lämnar sitt uppdrag.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad avgår vid partikongressen i november. ”Jag har varit partisekreterare i fem år och jag tänker att det är en bra tid att lämna nu”, säger hon till TT.

Hon anger att det också är privata skäl med en nära anhörig som blivit sjuk som ligger bakom beslutet.

– Det finns inte en enskild orsak. Det har varit ett otroligt roligt uppdrag men också väldigt tufft.

Nyligen meddelade Baastad att hon lämnar sin riksdagsplats redan i höst.

Motiveringen var att det är svårt att kombinera det med jobbet som partisekreterare. Det tolkades som att hon ville satsa mer på jobbet som partisekreterare.

Handplockad av Löfven

Nu kliver hon alltså av även det uppdraget. Frågan är om det är för att förekomma att valberedningen inte tänker föreslå henne på kongressen i november.

– Nej, det här var ett beslut jag redan hade fattat när Stefan Löfven gav sitt besked, säger Baastad.

Lena Rådström Baastad handplockades av Stefan Löfven till partisekreterarjobbet 2016, då hon efterträdde Carin Jämtin.

Under flera år har hon mött intern kritik för att inte ha fått ut socialdemokratisk politik tillräckligt bra i det nya politiska landskapet där Socialdemokraterna samarbetat med två borgerliga partier och delvis tvingats föra deras politik.

Ris och ros

– Alla som haft tunga ledaruppdrag vet att man behöver fatta tuffa och nödvändiga beslut och med det kommer både ris och ros, säger Baastad.

I valet 2018 fick Socialdemokraterna drygt 28 procent, det sämsta valresultatet hittills, och opinionssiffrorna ligger ett par procentenheter under det.

– Sett till Europa så står sig Socialdemokraterna relativt starkt, men det har varit ett utmanande läge, säger Baastad.

– Jag känner mig stolt över det framtidsrådslag vi genomfört till kongressen och den organisatoriska förändring vi genomfört, säger hon.

Partiledarens åsikter spelar stor roll för valet av partisekreterare i Socialdemokraterna. Om det nu blir som många tror att Magdalena Andersson blir ny partiledare, kommer hennes åsikter om vem som blir partisekreterare spela stor roll. Det troliga är också att det då blir en man på partisekreterarposten.

Lena Rådström Baastad var tidigare kommunalråd i Örebro och kommunstyrelsens ordförande där.