Dålig luft tar livet av betydligt fler människor varje år än rökning, bilolyckor eller sjukdomar som HIV och Aids. Det visar en ny studie från Air Quality Life Index.
Luftföroreningar kan förkorta mänskligt liv med upp till sex år enligt den nya rapporten. Forskarna pekar ut kolet som den största boven.
Indien är det land i världen som påverkas värst av smutsig luft, och i snitt dör indierna sex år för tidigt. I Kina har situationen förbättrats under senaste sju åren, men förorenad luft orsakar fortfarande att människor dör 2,6 år för tidigt i landet. Det globala genomsnittet ligger på 2,2 års kortare livslängd.
Användning av fossila bränslen förvärrar luftföroreningarna och klimatkrisen, men länder har stora möjlighet att sänka utsläppen inom landsgränserna, menar den nya rapporten.
– Vi låter det inte bara hända, vi skyndar faktiskt på det. Det mest häpnadsväckande är att stora länder, genom regeringar och sociala normer, tillåter människor att leva mycket kortare och sjukare liv, säger Michael Greenstone, professor vid University of Chicago, till The Guardian.
Går att vända utvecklingen
Studien beräknar också hur många extra år som människor skulle få om föroreningarna sjönk till den nivån som WHO rekommenderar. I Indien skulle man exempelvis leva 5,9 år längre, i Bangladesh och Nepal 5,4 år längre och i Pakistan 3,9 år längre.
Kina har visat att det går att göra situationen bättre. Landet startade 2013 ett “krig mot luftförorening” och har lyckats sänka nivåerna med 29%. Det har i sin tur gett snittinvånare 1,5 år längre livstid.
I en global jämförelse som gjordes 2019 fick Sveriges luft väldigt högt betyg. Datan insamlades 2018 och Sverige hamnade inom WHO:s rekommendationer för luftkvalitet. Bäst betyg i genomgången fick Finland och Island.
Läs mer: MP vill ha nollutsläpp tio år tidigare
Läs mer: Bergsskog lagrar mer kol än i Amazonas