Energi · Kultursvepet

Spännande filmpremiärer

Det är ett minst sagt imponerande gäng skådespelare som medverkar i Hannes Holms spelfilmsversion av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Filmhösten är redan igång, men det återstår många spännande premiärer. Jerker Jansson kollar in några av dem.

Lars Diding medverkar i dokumentären om Jan Myrdal
Lars Diding medverkar i dokumentären om Jan Myrdal. Foto: Anders Wiklund/TT.

I väntan på Jan Myrdals död

Regi: Bo Sjökvist & Bengt Löfgren
Medverkande: Jan Myrdal, Lasse Diding m fl

En film om en av de tydligaste figurerna på vänsterkanten vid slutet av sitt liv. Jan Myrdal som ofta lyckades reta upp hela den politiska skalan. Myrdal dog 2020 och var inte redo. Han tyckte att han hade mycket kvar att göra och blev alltmer irriterad på åldersrasismen i Sverige.

Jag träffade honom några gånger och han var en enkel, trevlig, men småbutter person. Det kändes som om hans politiska åsikter avspeglades i hans personlighet. Eller tvärtom. Det här känns som en film som jag bara måste se. Inte minst för att det är en dokumentär.

Premiär: 30 september

Sofia Kappel spelar huvudrollen och Ninja Thyberg regisserar filmen "Pleasure"
Sofia Kappel spelar huvudrollen och Ninja Thyberg regisserar filmen "Pleasure". Foto: Anders Wiklund/TT.

Pleasure

Regi: Ninja Thyberg
Manus: Ninja Thyberg och Peter Modestij

Linnea, spelad av Sofia Kappel, åker till Los Angeles i USA för att arbeta i porrindustrin som skådespelare. Hon börjar kalla sig Bella Cherry och siktar på att bli porrstjärna.

Filmen förhåller sig kritisk till porren och en inspelning urartar till vad som bara kan beskrivas som en filmad våldtäkt. Idag är motståndet mot pornografi lika stort i vårt samhälle och det kanske är sunt på vissa sätt, åtminstone moraliskt, men det förkommer definitivt övergrepp och utnyttjande i en industri som omsätter stora belopp. Åtminstone 700 miljarder kronor läggs på porr jorden över.

Premiär: 8 oktober.

Han är fortfarande en stilig man, Björn Andrésen, som för drygt 50 år sen spelade huvudrollen i  Luchino Viscontis klassiker Döden i Venedig
Han är fortfarande en stilig man, Björn Andrésen, som för drygt 50 år sen spelade huvudrollen i  Luchino Viscontis klassiker Döden i Venedig. Foto: Anders Wiklund/TT.

Världens vackraste pojke

Regi: Kristina Lindström och Kristian Petri

Döden i Venedig är en klassiker från 1970 av Luchino Visconti, byggd på en roman av Thomas Mann från 1912.

En kompositör reser till Venedig för att vila upp sig på grund av hälsoproblem. Väl där träffar han den polska pojken Tadzio och blir besatt av honom. Kompositören tycker att Tadzio är den vackraste människa han ha sett. De pratar aldrig med varandra och en koleraepidemi som bryter ut gör umgänge svårt.

Nu har Kristina Lindström och Kristian Petri sökt upp Björn Andrésen som spelade Tadzio. När intervjuerna spelades in har det gått 50 år. I filmen ser han tillbaka på sin barndom, på uppståndelsen kring Döden Venedig och på sitt liv i övrigt.

Premiär: 15 oktober

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Regi: Hannes Holm

Medverkande: Jonas Karlsson, Jennie Silfverhielm, Simon Larson och Vanna Rosenberg.

Det kan inte annat än bli en besvikelse, tänker jag. Nytolkningen av en av de mest kända tecknade filmerna i Sverige. Den som många av oss ser varje julafton. Och just därför blir jag extra nyfiken. Hannes Holm har en fin känsla för komedi och hans katalog innehåller riktig bra rullar som En man som heter Ove, Himlen är nyfiken blå och den underskattade S*M*A*S*H.

Originalfilmen av Per Åhlin och Tage Danielsson är tecknad och Holms version är en spelfilm, men det är inte där min oro sitter. Tage Danielssons berättelse är kulturkritisk och inte minst innehåller den en vass kritik av borgerskapet. I den nya versionen finns Robin Hood-känslan kvar, säger regissören, men det är svårt att tänka sig att den nya versionen blir lika vass som originalet. Däremot kan Holms omtolkning har andra kvaliteter. Till exempel gör långfilmsformatet att andra berättelser får plats. Jag får en H. C. Andersen-känsla när jag ser trailern och det är kanske inte fel.

Premiär: 12 november.

Gustaf Skarsgård spelar Karl-Oskar och Lisa Carlehed spelar Kristina i nyinspelningen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna
Gustaf Skarsgård spelar Karl-Oskar och Lisa Carlehed spelar Kristina i nyinspelningen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Utvandrarna

Regi: Erik Poppe.

Det är en storsatsning, nyinspelningen av Vilhelm Mobergs berättelse. Jan Troells film från 1971 är en klassiker minst sagt och sitter som berget i många av oss som var barn då. Frågan är varför det skulle behövas en ny version? Regissören Erik Poppe säger sig vilja göra en nytolkning, inte göra sig beroende av Troells film och det är onekligen en berättelse som har många lager. Jag är försiktigt entusiastisk.

I rollerna ser vi bland andra Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård (min favorit bland Skarsgårdsbarnen, känd från bland annat Vikings) och Liv Ullman. Om Poppe lyckats med att det har föresatt sig enligt en presstext kan det bli spännande. Han säger:

”Att tolka Vilhelm Mobergs universum innebär att läsa böckerna med dagens verklighet i bakgrunden, och spegla samtiden i det öde som Kristina och Karl Oskar tar med oss på.”

Premiär: 25 december.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV