Radar · Morgonkollen

Polen förlänger undantagstillstånd – för att hindra hjälparbetare

Migranter försöker ta sig in i Polen från Belarus, men stoppas av polsk militär.

Polens parlament meddelar att undantagstillståndet längs gränsen mot Belarus förlängs i 60 dagar, trots kritik från EU.

De senaste månaderna har tusentals migranter – främst från Mellanöstern – försökt passera gränsen mellan Belarus och grannländerna, tillika EU-medlemsstaterna Lettland, Litauen och Polen. Minst fem migranter har mist livet vid EU:s gräns mot Belarus under de senaste två månaderna.

Polen har svarat med att skicka tusentals soldater till gränsområdet, satt upp taggtrådsstängsel och utlyst undantagstillstånd för att förhindra att journalister och hjälparbetare tar sig dit.

Människorättsgrupper har varnat för en humanitär kris vid gränsen när temperaturen börjar sjunka och man har bett om att få komma dit för att ge medicinskt stöd. Polens regering har också anklagats för att hindra migranterna från att söka asyl och i stället tvinga dem tillbaka till Belarus.

– Jag är mycket orolig över det faktum att människor har dött där vid gränsen. Det är väldigt viktigt att undersöka och de polska myndigheterna har sagt att man kommer att utreda vad som har hänt, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i måndags.

– Det är helt oacceptabelt att människor dör vid våra yttre gränser, det är viktigt att vi har öppenhet, tillade hon.

EU misstänker att inflödet organiseras av Belarus starke man Aleksandr Lukasjenko som repressalier för sanktioner mot hans regim
.
Polens inrikesminister Mariusz Kaminski säger att 11 500 personer har försökt ta sig över gränsen i år, varav 1 500 har gripits i landet.