Radar · Miljö

L vill se fler laddstolpar

Liberalernas Nyamko Sabuni vill se 200 000 nya laddstolpar under nästa budgetperiod.

Liberalerna vill snabba på utbyggnaden av laddstationer och tillför i sin budget tre miljarder kronor mer än regeringen till Klimatklivet. Satsningen ska finansiera 200 000 extra laddstolpar.

Liberalerna presenterar på fredagen sin budgetmotion och en del av den handlar om att stötta de investeringar som behöver göras för att elektrifiera Sverige och den svenska fordonsflottan. Satsningen på nya laddstolpar är en bärande post.

– Det måste bli enklare för vanliga familjer att skaffa elbil och också kunna ladda den. Och det ska gälla hela landet, vare sig man bor i Stockholm, Västerås eller Orsa, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner och bostadsrättsföreningar för olika projekt som minskar utsläppen – exempelvis installation av elbilsladdare.

– Klimatklivet vänder sig till publika platser, vi vill öppna upp för fler. Vi anser att också privata fastighetsägare ska kunna söka stöd för att elektrifiera parkeringsplatser för sina hyresgäster, säger Sabuni.

Skyller på Miljöpartiet

Skulden för att utbyggnaden av laddinfrastrukturen hittills gått trögt tillskriver Nyamko Sabuni Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har dominerat svensk klimatomställning väldigt länge nu, åtta år i regeringsställning, och de vill inte ha bilar alls, säger hon.

Osäkerheten kring laddningsmöjligheter bidrar enligt Nyamko Sabuni även till att bilbranschen inte heller jobbar tillräckligt snabbt med sin omställning.

– Om inte tillräckligt många vill köpa elbil kommer produktionstakten att gå långsammare, säger hon.

Ska välja laddbart

TT: Kör du själv eldrivet?

– Jag kör inget alls just nu, men när jag börjar köra själv kommer jag absolut att köra laddbart. Jag har många vänner som har elbilar, men det är ett bekymmer att de aldrig vet när de kan ladda.

– Det kan inte vara så att vi får människor att ångra att de köpt elbil för att politiken inte mäktar med att se till att det finns laddinfrastruktur i hela landet. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Nyamko Sabuni.