Glöd · Debatt

”Ge afghanska hbtq-personer säkra vägar ut ur länder”

Demonstranter utanför FN i New York kräver skydd för hbtq-afghaner.

Hbtq-personer i Afghanistan lever under ett ännu starkare hot sedan talibanerna fick makten. De måste dölja sin läggning eller sin könsidentitet och många lever i rädsla. Vi behöver ge dem säkra vägar ut ur landet och ge dem asyl, skriver Maria Thunholm från Socialliberalerna.

Med de extrema tolkningarna av islam som talibanerna står för kommer det att bli mer hbtq-personer som flyr Afghanistan. Homosexuella som förföljs på grund av sin sexualitet av talibanerna kommer att bli vardag. 

Dödsstraff döms ut till hbtq-personer och dessa personer måste tas emot av de europeiska medlemsstaterna. Det finns ett ansvar för vad vi i EU har gjort i Afghanistan, det är vi som har skickat trupper till Afghanistan tillsammans med USA. 

Det är en av orsakerna till att hotbilden mot hbtq-personer finns, det är dags att följa de universella mänskliga rättigheterna, men det är långt till målet och med talibanerna vid makten så kommer de att negligeras. 

Med föregående regim var det redan komplicerat att vara hbtq-person enligt Artamis Akbary, grundare av Afghan LGBT, som flydde Afghanistan för flera år sen. Talibanerna säger att de har förändrats, men det är ingen som tror på det.

Youssof, en 24-årig homosexuell man, är rädd för att lämna sin lägenhet och för att en taliban knackar på dörren för att föra iväg honom, att han inte kommer tillbaka. Det är bara ett vittnesmål, men det gäller alla hbtq-personer i Afghanistan. 

Hbtq-personer måste dölja sin sexualitet eller könsidentitet, det är inte acceptabelt att mänskliga rättigheter inte följs. 

Vad kan Sverige göra för de hbtq-personer som flyr Afghanistan?

Framför allt så kan man hjälpa dem som flyktingar. De utsätts för ett reellt hot och det måste vi ta hänsyn till vid asylmottagning. Nu gäller det talibanerna som är extremister, fast det är inte bara i Afghanistan som hbtq-personer förföljs.

Talibanerna är konservativa och accepterar inte det som de anser hotar den klassiska kärnfamiljen. Det gäller förstås även kvinnor som utsätts för förtryck, flickor över 12 år får inte längre gå i skolan i talibanernas Afghanistan.

Ett första steg vore givetvis att erbjuda en säker väg ut ur landet. Det behövs en förändring av rådande transportörsansvar, därmed förhindrar vi även en födkrok åt människosmugglare och potentiella terrorister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV