Radar · Mänskliga rättigheter

Domare överväger stopp för abortlag

Protester i Austin, Texas, mot den hårda abortlagen som började gälla i delstaten den 1 september.

En federal domare i Austin, Texas, kommer under fredagen att ta ställning till om delstatens hårda abortlag ska stoppas tillfälligt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bidenadministrationen har inlett en process för att försöka blockera Texas kritiserade abortlag, som trädde i kraft i september. Under fredagen kommer distriktsdomaren Robert Pitman att ta ställning till ett tillfälligt stopp.

Justitiedepartementet ska ha tryckt på för ett snabbt besked från domstolen, men det är oklart när Pitman kommer med sitt beslut. Det är också oklart hur snabbt delstatens 20-tal abortkliniker skulle kunna återuppta verksamheten om lagen stoppas.

"Tänker göra allt"

De nya reglerna började gälla den 1 september och innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. President Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana abortlagen och skydda abortklinikerna.

Högsta domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV