Radar · Mänskliga rättigheter

Texas hårda abortlag upp i HD

Demonstration mot abortlagen i Texas.

Texas extremt tuffa abortlag ska nu tas upp av USA:s Högsta domstol.
Lagen bygger på ett slags angiverisystem där det finns pengar att tjäna för den som anmäler en abort och domstolen ska nu avgöra om den alls går att stoppa.

Domstolen ska inte att ta ställning i själva sakfrågan, det vill säga om den kontroversiella abortlagen är grundlagsvidrig. I stället ska man överväga procedurfrågor, som huruvida Texaslagen ens kan överklagas och om det står i HD:s makt att sätta den på paus, enligt amerikanska medier.

Upp till privatpersoner

Tveksamheterna har uppstått eftersom lagen är skriven på ett mycket utstuderat sätt. Förbudet mot abort efter det att ett hjärtslag kan höras – vilket vanligtvis är runt vecka sex då få kvinnor ens vet att de är gravida – ska nämligen inte kontrolleras av delstaten. I stället är det upp till allmänheten att stämma den som utför en abort eller hjälper till med det – ett agerande som kan leda till en belöning på motsvarande 85 000 kronor.

Och eftersom det inte är staten som ser till att bestämmelsen efterlevs är det tveksamt om staten kan stämmas, skriver bland andra nyhetsbyrån AP.

Att måndagens muntliga argumentation främst rör lagens utformande har inte hindrat parterna från att vässa sina mest känsloladdade argument. De två överklagandena har lämnats in av USA:s federala justitiedepartement samt av en grupp kliniker som utför aborter. Bland dem finns organisationen Planned Parenthood, som sänt ett 30 sidor långt dokument till domstolen med vittnesmål från kvinnor och läkare som påverkas av lagen i Texas. En tolvårig flicka, som nu inte tillåts abort, tas upp som ett exempel på hur kvinnor drabbas.

Lagen medger inte undantag för våldtäkt eller incest. Många abortkliniker i delstaten har stängt av rädsla för domstolsprocesser.

Förändrad inställning?

HD, som har nio ledamöter varav sex konservativa, kan komma med sin syn på frågan när helst efter att de muntliga argumenten hörts på måndagen – men det kan också dröja veckor, enligt AP.

Domstolen vägrade blockera lagen när den trädde i kraft den 1 september. Att man två månader senare ändå tar upp fallet kan vara ett tecken på att något förändrats, enligt bedömare. Domstolen har också historiskt låga opinionssiffror, enbart 40 procent tycker att den gör ett bra jobb, noterar nyhetskanalen CNN.

Vita huset och justitiedepartementet hävdar att abortlagen strider mot den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Just detta slogs fast i en tidigare prejudicerande dom om abort i Högsta domstolen 1973, kallad ”Roe mot Wade”.

Den 1 december kommer ytterligare ett fall av abortlagstiftning upp i Högsta domstolen, sedan Mississippis abortgräns på 15 veckor ifrågasatts.