Radar · Morgonkollen

Kishida kvar vid makten efter japanskt val

Ett valbås desinficeras i samband med söndagens val.

Valet i Japan bjöd inte på någon större dramatik. Premiärminister Fumio Kishida klarade elddopet och får sitta kvar vid makten.

Liberala demokratiska partiet (LDP), som i princip suttit vid makten i Japan sedan andra världskrigets slut, fick 264 stolar i söndagens parlamentsval.

Det var klart över de 233 som krävs för majoritet i underhuset.

För partiledaren Fumio Kishida var valet en förtroendeprövning, bara en månad efter att han tillträdde på posten.

– Med detta bestämda stöd från folket kommer jag att ägna mig åt att arbeta med politik och parlamentariska ansträngningar, säger Kishida.

"Vet inte säkert"

Hans LDP gick till val med löften om mer pengar till coronavirusforskning, minskade klimatutsläppp, satsningar på vätgasenergi och att få igång kärnkraftsreaktorer.

– Vi vet inte säkert vad han planerar att göra, men vi vet att hans inställning inte kommer att skilja sig så mycket från ”Abenomics”, säger Hideaki Tanaka, statsvetarprofessor vid universitetet Meiji.

Kishida, 64, var tidigare utrikesminister och ses som en person som håller låg profil och söker samarbetslösningar – en del har beskrivit honom som okarismatisk. Han valdes till partiledare och premiärminister så sent som den 4 oktober och utlöste nyval bara tio dagar senare.

Företrädaren Yoshihide Suga satt bara ett år som LDP-ledare efter Shinzo Abe som hade makten i åtta år – längre tid än någon annan premiärminister i Japan. Abes ekonomiska politik har fått smeknamnet Abenomics.

Ökade klyftor

Kishidas första uppgift som premiärminister har varit försöka stärka LDP:s ställning som försvagades under Suga. Denne fick bland annat mycket kritik för hur pandemin hanterades och för att OS i Tokyo genomfördes trots omfattande motstånd.

Enligt kritiker har den korta kampanjperioden, 17 dagar, gynnat LDP.

Oppositionen menar att klyftorna har ökat i Japan under Abe-Suga-åren. Man talar även om korruption och tystade kritiker under föregångarnas styren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV