Radar · Morgonkollen

Hongkong: Protester när aktivister ställs inför rätta

Demokratiförespråkaren Benny Tai pratar med pressen utanför en polisstation i Hongkong på söndagen.

Omkring ettusen demonstranter samlades på måndagsmorgonen utanför den domstol i Hongkong där 47 demokratiaktivister under dagen ska upp i rätten.

Domstolen bevakas enligt Reuters av ett hundratal poliser och köerna för att ta sig in i domstolen uppges vara flera hundra meter. Under förmiddagen, lokal tid, rapporterades dock inga större sammandrabbningar.

De 47 åtalades på söndagen inom ramarna för Kinas kritiserade nya säkerhetslag som infördes i Hongkong i fjol. Bland anat anklagas de för att ha organiserat ett primärval inför förra höstens val – som med hänvisning till coronapandemin sköts upp. Primärvalet ska enligt myndigheterna ha varit en del av en plan att ”störta” det lokala styret.

Bland de anklagade finns parlamentariker, advokater, socialarbetare och ungdomsaktivister. De ingår i en grupp om 55 personer som greps i en serie gryningsräder i januari. Många av dem har släppts mot borgen i väntan på sina rättegångar.

Sent på söndagen uppmanade USA:s utrikesminister Antony Blinken Hongkong att släppa de 47 demokratiaktivister som anklagas för omstörtande verksamhet.

”Vi fördömer frihetsberövandet och anklagelserna mot de demokratiska kandidaterna i Hongkongs val och uppmanar till att de omedelbart ska släppas”, skriver Blinken på Twitter och fortsätter: ”Politisk aktivitet och utövande av yttrandefriheten borde inte vara ett brott”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV