Radar · Utrikes

WHO godkänner Sinovac-vaccin

Nu kan Sinovac börja användas i det globala vaccinprogrammet Covax.

Världshälsoorganisationen (WHO) godkänner det kinesiska covid-vaccinet Sinovac för så kallad nödanvändning.

I ett uttalande skriver WHO att vaccinet uppfyller krav på säkerhet, effektivitet och säker tillverkning. Vaccinet, med formella beteckningen Sinovac-Coronavac används redan idag som coronavaccin i flera länder.

Tidigare har WHO godkänt det kinesiska vaccinet Sinopharm för nödbruk under coronapandemin.

Därmed kan det kinesiska vaccinet ingå i internationella vaccinprogram i länder som har brist på tillgång på vaccin.

WHO:s beslut är extra viktigt för en rad länder som inte har egen, fullständig utvärdering av läkemedel. Vaccinet kan därmed också användas i det globala vaccinprogrammet Covax, vars mål är att nå ut med vaccinering till fattigare länder och till befolkningsgrupper som har svårt att få tillgång till vaccin.

– Världen behöver desperat fler vaccin mot covid-19, för att kunna komma åt den enorma ojämlikhet (i tillgången till vaccin) som råder globalt, säger Mariangela Simao på WHO.

– Vi uppmanar tillverkare att delta i Covax verksamhet, och att de delar sin kunskap och data och bidrar till att få pandemin under kontroll.

Enligt WHO:s riktlinjer kan vuxna över 18 år få vaccinet, med två doser som ges med 2–4 veckors mellanrum. Studier av vaccinet har visat att det skyddar mot allvarligt insjuknande av covid-19 och därmed sjukhusvistelse.