Radar · Inrikes

Skydd mot sexuella kränkningar ska stärkas – hårdare straff efterfrågas

Justitieminister Morgan Johansson (S).

Regeringens utredare föreslår förstärkt skydd för sexuella kränkningar. Även sexuella kränkningar mot barn på distans utan att gärningsmannen direkt deltar ska kunna straffas som våldtäkt.

Utredaren, hovrättsrådet Göran Nilsson, lämnade på tisdagen över sina förslag till justitieminister Morgan Johansson (S).

Förslaget är tänkt att omfatta gärningar till exempel över internet, via webbkamera eller chatt, där inte gärningsmannen direkt deltar.

– Det kan vara att barn förmås göra de sexuella handlingarna på sig själv för att sedan skicka över film till gärningsmannen, säger Johansson.

Sådant agerande är i inte straffritt i dag, men genom förslaget kan det straffas hårdare än i dag. Nu kan det bedömas som utnyttjande av barn för sexuell posering. Förslaget innebär att agerandet även kan straffas som sexuellt övergrepp eller våldtäkt.

Utredaren har också övervägt om bestämmelser som rör sexualbrott på distans, bland annat över internet, men även om smygfotografering på ett visst avstånd bör kriminaliseras.

Utredaren har även övervägt om bestämmelserna som berör utnyttjande av barn för sexuell posering behöver ändras för att stärka skyddet mot sexuella kränkningar.

I uppdraget ingick även att se över straffskalorna för sexualbrott för att se om de i tillräcklig mån speglar brottens allvar.