Radar · Politik

Missnöje mot narkotikapolitiken kan stoppa regeringens missbruksstrategi

Socialminister Lena Hallengren lade fram förslaget till en strategi för att motverka olika typer av missbruk i mars.

Regeringens politik för att motverka olika typer av missbruk möter motstånd – från alla håll. Nu ser den strategi regeringen lagt fram ut att stoppas i riksdagen. Regeringens vägran att utreda avkriminalisering av narkotikabruk är ett skäl till att missnöjet pyr i riksdagens socialutskott.

I mars presenterade regeringen förslaget till den så kallade ANTDS-strategin, som innehåller övergripande målsättningar för politiken gällande alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Men i riksdagen är kritiken stor – om än av olika skäl – och regeringen ser ut att få svårt att samla en majoritet bakom förslaget.

Vänsterpartiet är kritiska till strategin som helhet och hade föredragit mer konkreta handlingsplaner på respektive område. Partiets hälsopolitiska talesperson Karin Rågsjö skulle exempelvis vilja se siffersatta mål om att erbjuda fler människor beroendevård.

– Strategin är fluffig, det behövs mer tydlighet, säger hon.

Hämnd mot att utvärdering dröjt

För mer än ett år sedan uppmanade ett enigt socialutskott regeringen att tillsätta en utredning som ska utvärdera narkotikapolitiken. Frustrationen stiger nu i socialutskottet över att den fortfarande inte tillsatts. Dessutom är framför allt Vänsterpartiet och Centerpartiet upprörda över att regeringen vägrar inkludera frågan om avkriminalisering av eget narkotikabruk i den kommande utredningen. Detta kan nu sätta käppar i hjulet för ANTDS-strategin, enligt Svenska dagbladet.

Källor inom regeringskansliet beskriver för Svenska dagbladet den ovilja som finns bland ledamöterna i socialutskottet att rösta igenom ANTDS-strategin som en hämnd för hur regeringen hanterat utvärderingen av narkotikapolitiken. Det tillbakavisar Karin Rågsjö.

– Det är inte så att vi suttit ett gäng och funderat på hur vi ska få regeringen på fall. Vi har väldigt olika ingångar i vår kritik, men strategin håller inte måttet, säger hon till Syre.

Tar inte hänsyn till Folkhälsomyndigheten

Samtidigt är Karin Rågsjö mycket kritisk till att regeringen inte är beredda att utvärdera effekterna av den kriminalisering av narkotikabruk som rått sedan 1988. Flera forskare har uppmanat regeringen att överväga en omprövning, liksom Sveriges kommuner och regioner och Folkhälsomyndigheten.

– När det gäller narkotika behöver man inte lyssna på någon forskare. Då är inte ens Folkhälsomyndigheten några man tar hänsyn till, säger Karin Rågsjö.

Också Centerpartiets ledamot i socialutskottet Sofia Nilsson vänder sig mot talet om ”hämnd” mot regeringen. Hennes parti har redan bestämt sig för att rösta nej till ANTDS-strategin och det hade man gjort oavsett regeringens hantering av utvärderingen av narkotikapolitiken, enligt Sofia Nilsson.

– Strategin räcker inte till helt enkelt, vare sig när det gäller det förebyggande arbetet eller när det gäller att få ner de narkotikarelaterade dödsfallen, säger hon.

Här och nu handlar det bland annat om att bygga ut behandlingar med läkemedel för exempelvis heroinberoende, anser Sofia Nilsson. Hon pekar på att i Sverige erbjuds sådan vård till ungefär hälften så många som i Norge, trots att den svenska befolkningen är betydligt större.

– Det säger en del om vilken prioritet den här frågan har fått, säger Sofia Nilsson.

För att få kunskap om hur man bäst får ner dödstalen är det också centralt att utreda en avkriminalisering, enligt Sofia Nilsson.

– Vi måste våga titta på det. Om det ger en bättre vård och färre dödsfall är det vad vi måste göra, säger hon.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att en avkriminalisering skulle leda till en ökad försäljning som skulle göda den organiserade brottsligheten. I Svt:s Agenda beskrev han nyligen avkriminalisering som att ge en ”gåva till de kriminella gängen”.

Inte heller det stora oppositionspartiet Moderaterna ser avkriminalisering som rätt väg att gå. Deras invändningar mot ANTDS-strategin handlar bland annat om att de vill se en mer liberal inställning till snus. Kristdemokraterna, som också de motsätter sig avkriminalisering, önskar å sin sida en satsning på ett nationellt kompetenscentrum för det förebyggande arbetet mot olika former av missbruk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV