Radar · Miljö

Uppmaning: Spara och fota ovanliga fästingar

Statens veterinärmedicinska anstalt söker ovanliga fästingar.

Har du stött på en ovanlig fästing? Ovanligt stor kanske? Eller med annorlunda färg? Då vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du skickar en bild.

Syftet är att kartlägga nya arter och fästingburna smittor. Om du hittar en fästing som ser lite annorlunda ut skickar du en bild till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och sparar fästingen i frysen.

Det är främst fästingar från släktena Hyalomma och Dermacentor som SVA är ute efter. Bilder på krypen finns på SVA:s hemsida där det står mer om vilka fästingar som myndigheten vill och inte vill ha bilder på.

– Det händer att vi får in bilder på spindlar och kvalster som folk tror är fästingar, så vi uppmanar alltid folk att först jämföra på bilderna, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Hyalommafästingen, som kännetecknas av randiga ben och mönstrad rygg, hittas främst på stora djur som hästar och kor. Den upptäcktes i Sverige när insamlingen av fästingar inleddes 2018.

– Den tar sig in i landet på flyttfåglar medan den fortfarande är en larv, säger Omazic.

Dermacentor finns främst på importerade hundar eller andra hundar som har befunnit sig utanför Sveriges gränser och har en speciell färgteckning på ryggen.

Sedan starten har SVA fått in ett 50-tal fästingar som man har valt att analysera.

Insamlingen pågår tills vidare. Fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och analyseras avseende vilka smittämnen de brukar bära på.

Fakta: Så går du tillväga om du tror att du har stött på en ovanlig fästing

1. Fånga in fästingen i en plastpåse eller burk. Undvik att skada eller krossa den.
2. Fota fästingen och mejla bilden till fasting@sva.se.
3. Lägg fästingen i frysen.
4. Inom 10–20 arbetsdagar får du svar via mejl.
5. Om du har lyckats fånga en ovanlig fästing kommer du att bli kontaktad och instruerad om hur du går tillväga för att skicka in den till SVA.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt