Krönikor

SD-blaska sprider lögner om försvaret

I veckan skakades högersfären inte bara av regeringskrisen utan även av ett annat, minst lika skrämmande, bevis på landets förfall. Nyheten spreds främst genom SD-blaskan Samnytt, med titeln “Försvarsmakten rekryterar klanmedlemmar – ‘Du behöver inte lämna din klan’”.

Som bevis lägger man upp en skärmdump från vad som påstås vara en sektion med “vanliga frågor” på myndighetens hemsida, där ett av exemplen undrar om man måste lämna sin klan om man ska göra lumpen.

“Sverige är så djupt idiotiskt”, kommenterar SD-företrädaren med nio liv, Kent Ekeroth, följt av en emoji som rycker på axlarna och en facepalm. En konservativ twitterhögerman med 11 000 följare frågar om vi har “veritabla idioter som försvarsminister resp. ÖB”.

“YOU CAN’T MAKE THIS SHIT UP”, skriver opinionsbildaren Katerina Janouch om det på twitter, med en färgglad svensk flagga som punkt.

Ändå var det precis vad hon gjorde. 

Janouchs tweet dyker upp dryga två timmar innan Samnytt. Under tiden tänker man att en journalist, som den “Andreas Eriksson” som påstås ha skrivit artikeln, borde ha kunnat göra åtminstone en smula research för tidningens nya mediestödspengar.

Förutsatt att den ansiktslösa skribenten Andreas Eriksson faktiskt existerar, och inte bara är ännu ett i raden av Egor Putilovs många alias. Med tanke på att han betat av minst fem, tre samtidigt då han jobbade på SD:s riksdagskansli, förutsätter jag oftast att alla okända namn tillhör honom tills motsatsen bevisats.

Jag är ingen matematiker, men ganska säker på att oddsen är på min sida.

Hur som helst delar de, oavsett pseudonym, en total avsaknad av förmåga eller vilja att presentera korrekt information. “Klanerna” som nämns på Försvarsmaktens uppenbart lättsamma sajt som vänder sig till 17-åringar, är så klart gamingklaner. Det vill säga, grupper av människor som spelar datorspel tillsammans, och ofta tävlar eller har andra schemalagda aktiviteter man behöver förhålla sig till som medlem.

Det här är något som framgår tydligt om man bedömer språket som används, läser de andra frågeexemplen och tittar på de korta kampanjfilmerna. Eller kunde ha fått ett snabbt och enkelt svar på om man skickat ett mail eller ringt för att ta en kommentar.

Ni vet, sånt där journalistiskt arbete man hade kunnat göra på en grisblink innan man tryckte på “publicera”. Istället sparar man bara ner Janouchs skärmdumpar från tweeten och använder dem som en ersättning för brödtext. När Samnytt sedan kritiseras för att ha ljugit eller varit lata, utökas den åtminstone med nästan 100 procent genom att det läggs till en avslutande kommentar att det skulle kunna handla om gaming, men att det inte gått att bekräfta.

Artikeln får givetvis ligga kvar med oförändrad rubrik, och tipsa läsare om andra guldkorn som: “SVFM i ny kampanj för att värva invandrare och feminister” och “SVFM  i ny politisk kampanj med nagellack”. En sökning på termen ger nästan uteslutande artiklar tydligt avsedda att undergräva försvarets förtroende.

Vi borde verkligen fråga oss varför en förment “Sverigevänlig” publikation någonsin skulle vilja göra det.

Ändå en smula intressant med regeringskris där partierna behöver positionera sig på nya och tydligare sätt.

Peps Perssons bortgång var sorgligare än jag hade kunnat föreställa mig. En äkta vän till Sverige som kommer att saknas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV