Radar · Utrikes

Rumänien hedrar minnet av offer för pogrom

Rumäniens premiärminister Florin Citu medger landets mörka förflutna under Förintelsen.

Rumänien, som länge förnekade delaktighet i Förintelsen, hedrade på onsdagen minnet av cirka 15 000 judar som dödades under en pogrom 1941 i staden Iasi.

I ett aldrig tidigare skådat möte i parlamentet deltog de sista överlevarna från massakern.

– Vi, som en nation, måste öppet medge att vårt förflutna inte alltid var ärorikt, sade premiärminister Florin Citu och påminde om de ”ofattbara lidanden och grymheter” som följde på order av den pro-nazistiske marskalken Ion Antonescu.

Den 29 juni för 80 år sedan fördes judar till polishögkvarteret i Iasi under misshandel och förnedring från rumänska poliser och civila. Arméförband stod för massavrättningarna.

Nästan en tredjedel av stadens judiska befolkning dödades i vad historiker beskriver som en av andra världskrigets mest väldokumenterade massakrer.

Dessutom sattes runt 7 000–8 000 judar på ”dödståg” som de flesta inte överlevde.

Först 2003 gick Rumänien med på att låta experter utreda landets roll under kriget. Slutsatsen blev att mellan 280 000 och 380 000 rumänska och ukrainska judar dog under förintelsen i Rumänien och dess territorier.

Utredningen leddes av författaren och mottagaren av Nobels fredspris Elie Wiesel (1928–2016), en rumänskfödd jude som satt i nazistiska förintelse- och koncentrationsläger.

Trots att den rumänska regeringen bekräftade utredningen har Ion Antonescu förblivit en hjälte i många rumäners ögon. Den nazianstrukne marskalken dömdes för krigsbrott och avrättades 1946.