Radar · Utrikes

Nu gäller vaccinpassen – men medborgare i fattiga länder stängs ute

Vaccin anländer till Madagaskar genom det så kallade Covaxprogrammet.

Fattiga länder får hålla till godo med de vacciner de rika ratar. Och när EU:s vaccinpass börjar gälla på torsdagen är det inte alla vacciner som öppnar dörren till EU-länderna. Oroväckande, anser Afrikanska unionen.

Skillnaderna i hur stor andel av befolkningen som vaccinerats mot covid-19 är gigantiska. I Sverige har nu närmare 60 procent fått minst en dos. I Sydafrika – ett av världens just nu hårdast drabbade länder – har blott runt fem procent fått sin första spruta.

Sydafrika hör till de länder som krävt att patenten för vaccinerna ska pausas som ett sätt att öka tillgängligheten till vacciner. Detta är något som bland annat EU-länderna hårdnackat avvisat. Istället har budskapet varit att man bidrar till den globala tillgången på vaccin genom att skänka överblivna doser och att bidra ekonomiskt till det så kallade Covaxprogrammet som distribuerar covid-19-vaccin till fattigare länder.

En stor andel av de vaccindoser som distribueras genom Covax utgörs av Covishield, det vill säga Astra Zenecas vaccin som tillverkas i Indien. Men till skillnad från det vaccin som bolaget tillverkat i Europa hör Covishield inte till de vacciner som är godkända för att få EU:s så kallade vaccinpass. Därmed ser det ut att vara fortsatt stopp för inresa i EU-länderna för åtskilliga människor ett bra tag framöver.

Vänder sig till EU-kommissionen

Det här oroar Afrikanska unionen, vars medlemsstater i hög grad är beroende av Covaxprogrammet och därmed Covishield. I måndags riktade man sig till EU-kommissionen med ett uttalande, rapporterar CNN.

”Den nuvarande tillämpningen av riktlinjerna gör att personer som tagit emot vaccin genom det EU-stödda Covaxprogrammet riskerar att inte få en rättvis behandling”, skriver Afrikanska unionen.

Att Astra Zenecas vaccin godkänns när det tillverkas i Europa, men inte i Indien beror Enligt EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) på att även små skillnader i produktionsprocessen kan ha betydelse.

”Därför kräver EU:s lagstiftning att fabriksanläggningarna och produktionsprocessen granskas som en del av tillståndsprocessen”, skriver EMA i en skriftlig kommentar till CNN.