Radar · Politik

M-ledaren Kristersson ger upp

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sonderat möjligheterna att bilda en ny regering.

M-ledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny borgerlig regering. ”Mandatmatematiken är emot oss”, säger Kristersson.

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att säga nej.

Fram till i går fanns oklarheter kring de 175 mandaten, säger han . Men sedan landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnat in sin avskedsansökan för att kunna rösta i statsministeromröstningen och även besked från enskilda riksdagsledamöter, så drar Moderatledaren slutsatsen att en ny regering kommer att röstas ned.

– Det är matematiken som ligger bakom detta, säger Kristersson.

Sakpolitiska samtal

I tisdags fick han i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering.

– Under de här två dagarna, det känns som en längre tid, har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Han säger sig vara övertygad om att det finns goda sakpolitiska skäl och möjligheter att bilda en M-KD-regering med stöd av L och SD. Under de två dagarna har partierna diskuterat kriminalpolitik, skatter, migration och klimat- och energipolitik.

– Vi har hållit oss till sakpolitiken, vad en regering ska åstadkomma. Vi har inte kommit in på exakta diskussioner om själva regeringsbildningen, säger Ulf Kristersson.

Omröstning?

Senast i morgon, fredag, skulle han ha rapporterat till talmannen om han har lyckats att samla ett tillräckligt stort underlag eller inte. Men Kristersson ger alltså sitt besked redan nu.

Riksdagen kan ändå komma att rösta om Ulf Kristersson som statsministerkandidat redan på måndag. Men den frågan avgör talmannen.