Radar · Politik

Regeringskrisen: Löfven får nästa chans att bilda regering

Stefan Löfven (S) får undersöka möjligheterna att bilda regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny regering. Nu går talmannen vidare och ger uppdraget till Stefan Löfven. Han har till måndag på sig.

För två dagar sedan fick Ulf Kristersson i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering. Trots att han hade tid kvar väljer M-ledaren att ge upp försöken.

I en statsministeromröstning kan en kandidat inte ha 175 eller fler röster emot sig, och Kristersson drar slutsatsen att han inte har mandaten på sin sida.

– Jag har därför under förmiddagen talat i telefon med statsminister Stefan Löfven och gett honom uppdraget att sondera för en ny regering, säger Andreas Norlén.

Stefan Löfven har accepterat uppdraget. I en kommentar på sociala medier skriver han: ”Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.”

Statsministeromröstningen kommer att bli mycket jämn. Det handlar om ett mandats marginal. Fram till på onsdagen fanns oklarheter kring de 175 mandaten, säger Kristersson. Det var också ett av skälen till att han accepterade sonderingsuppdraget.

Uppdaterad