Radar · Miljö

Kritik mot att Norge bygger ut Breidablikk-feltet

Den norska regeringen fortsätter att satsa på utvinning av olja ur Nordsjön.

Den norska regeringen har givit grönt ljus för utbyggningsplanerna av Breidablikk-feltet i Nordsjön. Fältet innehåller närmare 180 miljoner fat olja och ska vara i drift ända fram till 2044.

Det gröna ljuset från Olje- og energidepartementet i Norge är förmodligen det enda “gröna” i nyheten att landet nu kommer att fortsätta exploateringen av Breidablikk-feltet, som ligger omkring 185 kilometer väst om Stavanger. Uppstarten ska ske 2024 och utvinningen av olja ska pågå till 2044, rapporterar Teknisk ukeblad
 
Fältet ligger i anslutning till Graneplattformen som redan varit i drift i tjugo år och ska utnyttja redan befintlig infrastruktur. Det meddelade Olje- och energiminister Tina Bru (H) i ett pressmeddelande:

“Breidablikk kommer att bidra till utnyttja upprätthålla produktion, sysselsättning och öka utvinningsgraden”. 
 
Enligt den norska ekonomisajten E24 måste oljepriset ligga på över 31,7 dollar för att Breidablikk ska gå på plus.

Storsatsning på fossilt

Det är den norska högerregeringen som vill tillåta ytterligare exploatering av Norges oljetillgångar, detta trots att den tidigare fått kritik från oppositionen och miljögrupper. 
 
Kari Elisabeth Kaski, ledamot av stortinget och finanspolitisk talesperson för oppositionspartiet Sosialistisk venstreparti (SV), kritiserar skarpt regeringens beslut. Hon vill se ett totalt stopp för nya projekt av norska sockeln och menar att det ligger i linje med den samlade klimatveteneskapen, direktiven från Internationella energirådet IEA, samt målen i Parisavtalet.
 
– Klimatförändringarna pågår och vi kan inte öppna för mer produktion av olja, säger Kari Elisabeth Kaski, till E24.
 
Den norska regeringen har också fått kritik från klimataktivister för dess hantering av oljeutvinningen. I juni anmälde nordiska Greenpeace och miljöorganisationen Natur og Ungdom Norge till Europadomstolen för planerna om oljeprospektering i Barents hav. Aktivisterna menar att prospekteringen utgör ett brott mot ungas mänskliga rättigheter, rapporterar sajten Supermiljöbloggen.