Radar · Mänskliga rättigheter

Ickevåld lyckas alltmer sällan att påverka diktaturer

Ickevåld har länge varit ledordet för civila organisationer som gör uppror mot diktaturer.

Fackföreningar och civila organisationer fredliga protester fungerar allt sämre, visar ny forskning.

Ickevåldsprotester fungerar allt sämre och blivit mindre framgångsrika – i slutet av 1990-talet var 65 procent av alla ickevåldsuppror framgångsrika sedan dess har den siffran nästan halverats och sjunkit till 34 procent 2019.

Det visar forskning som tidningen Arbetet uppmärksammar. Det är den amerikanska statsvetaren Erica Chenoweth ledande forskaren på området, som i en nyutgiven bok skriver att framgångarna för ickevåldsuppror minskat det senaste årtiondet.

Forskningen är inte överens om de huvudsakliga skälen till att ickevåldsupproren blivit mindre framgångsrika. Men tre huvudsakliga förklaringar förs av forskarna fram till varför det  blivit så.

En är de auktoritära staternas ledare har blivit mer effektiva i sitt sätt att bemöta folkliga ickevåldsuppror. De har studerat och lärt sig från tidigare uppror, i egna eller andra länder, skriver Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning på Utrikesmagasinets hemsida.

Den har även skett en global förskjutning bort från demokratiska normer och institutioner – allt fler människor bor i länder som rör sig i en auktoritär riktning.

En annan orsak, enligt Erica Chenoweths, är att vi i dag har fler uppror och protester men inte lika stora som tidigare. Andelen människor i ett land som går ut på gatorna har minskat och i stället för att bredda motståndets former förlitar sig dagens ickevåldsuppror i huvudsak endast på demonstrationer.

– En förklaring till det skulle kunna vara att sociala medier gör det lättare att mobilisera stora människomassor. Men att man inte gjort det grundläggande jobbet med att skapa en organisation, till tidningen Arbetet.

Erica Chenoweths menar, för det tredje, att hela det internationella systemet har förändrats. Där USA:s, med Donald Trump, helt slutade backa institutioner som FN, Världsbanken och WTO och där USA:s minskade roll i världen skapat utrymme för auktoritära länder som Kina och Ryssland att öka sin makt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV