Radar · Morgonkollen

Suu Kyi bortförd i militärkupp

Rangoon i Myanmar på måndagsmorgonen.

Militären har gripit makten i Myanmar – och ledaren Aung San Suu Kyi finns bland dem som har förts bort. ”Acceptera ingen kupp” meddelar hon via sitt parti.

Aung San Suu Kyi, Myanmars president Win Myint och ett icke angivet antal medlemmar ur regeringen fördes bort från sina hem i huvudstaden Naypyidaw i gryningsräder. Även flera ministrar på regional nivå uppges ha förts bort.

Militären har gått ut i sin egen tv-kanal och meddelat att all makt har tagits över av överbefälhavaren Min Aung Hlaing. Det motiveras genom det påstådda valfusk som militären hävdar förekom i höstens val, där Aung San Suu Kyis parti NLD vann stort.

”Acceptera ingen kupp” hälsar Suu Kyi, enligt NLD på Facebook. Hon ska ha förberett budskapet innan det att hon fördes bort.

Undantagstillstånd i ett år

Militären har utlyst ett års undantagstillstånd i hela Myanmar och hävdar att det är nödvändigt för att behålla stabiliteten i landet.

”Valkommissionen UEC har misslyckats med att lösa stora oriktigheter i det allmänna valet som hölls den 8 november 2020”, står det i det uttalande som lästes upp i tv och som den av militären nu tillsatte presidenten Myint Swe har skrivit under.

Uttalandet anklagar ”andra partier” för att ”skada stabiliteten” i landet. ”Situationen måste lösas inom lagens ramar och ett undantagstillstånd är utlyst”, fortsätter det.

Banker stängda

Någon timme efter de första rapporterna om att Myanmars ledare förts bort meddelade landets statliga tv-kanal via Facebook att de har ”tekniska problem” och inte kan sända. Reuters och AFP uppger att det förekom avbrott även för internet och telefonlinjer.

Samtliga banker håller stängt, enligt landets bankförening på grund av dålig internetuppkoppling.

Ledare runt om i världen fördömer militärens agerande och uppmanar den att omedelbart släppa de gripna.

Militärkuppen iscensattes bara timmar innan det nyvalda parlamentet var tänkt att sammanträda för första gången. En talesperson för det styrande partiet NLD, Myo Nyunt, säger till nyhetsbyrån Reuters att det ännu under tidig morgon i Myanmar var oklart var alla parlamentsledamöter befann sig och huruvida de var i säkerhet.

Vittnen uppger för nyhetsbyrån att ett dussintal soldater står vid stadshuset i Myanmars största stad Rangoon och att flera militärfordon synts på gatorna.

Varnade förra veckan

Överbefälhavaren Min Aung Hlaing varnade i förra veckan för att det under vissa omständigheter kan bli nödvändigt att upphäva grundlagen. Militärledare hävdade i lördags att militären skulle följa grundlagen och att uttalandet inte alls var ett hot om en militärkupp, men måndagsmorgonens händelser är kulmen på flera veckors klagan om valfusk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV