Radar · Utrikes

Nära totalt abortförbud i Polen – aktivister uppgivna

Demonstranter mot den nya abortlagen håller upp en flagga med en blixt.

Polen har infört ett nästan totalt förbud mot abort efter flera år med förslag som kommit och gått. De stora demonstrationerna som syntes i höstas har minskat kraftigt och många tidigare aktivister ser uppgivet på framtiden.

– Jag har valt att stanna hemma den här gången. Jag deltar inte då det visade sig att de tidigare demonstrationerna inte har lyckats, säger Agnierska Morstin, tidigare aktiv aktivist och demonstrant.

Under veckan har demonstranter samlats i flera städer runt om i landet, men i en betydligt mindre omfattning än i höstas.

– Det är betydligt färre än förut. Jag tror många ser det som en kalldusch, att inget förändrats sedan protesterna i höstas.

Lagen som den konservativa regeringen, med partiet Lag och rättvisa (PIS) vid rodret, infört har ytterligare stramat åt landets redan tidigare restriktiva abortlagar. Skärpningen innefattar abort av foster med fosterskador. 98 procent av de lagliga aborter som görs i Polen är relaterade till fosterskador, enligt Krystyna Kacpura vid kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Nu tillåts abort endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller när moderns liv står på spel.

Rekordstora demonstrationer

I höstas pågick rekordstora demonstrationer runt om i landet, där speciellt en yngre generation gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

– Många var fulla av hopp – att demonstrationerna skulle leda till en ändring av politiken. Men det hände inte, säger Agnierska Morstin, och påpekar att demonstranterna inte lyckats med att flytta kampen från gatan in till de politiska finrummen.

Den som istället lyft i opinionen under hösten och vintern är Szymon Hołownia från det konservativa katolskt kristdemokratiskt gröna partiet Polen 2050. Ett parti som inte deltagit i kritiken mot regeringens förslag.

– Han försöker vara en lite bättre konservativ kandidat, säger Agnierska Morstin, och menar att folk som brukar rösta på PIS istället valt att gå över till honom istället för att stödja de partier som deltagit i demonstrationerna.

Ser mot Ryssland

Morstin sätter istället sitt hopp till Ryssland. Och hoppas att de pågående demonstrationerna där kan föra med sig förändring till Polen.

– Just nu är jag mer intresserad av vad som händer i Ryssland. Jag tror att det på ett sätt hör samman. Om Aleksej Navalnyj kan ändra mentaliteten och situationen i Ryssland kanske det kan sprida sig vidare till Belarus och Polen. Det är ganska vanligt i de här regionerna att demonstrationerna hänger samman på olika sätt, säger hon.

Omkring 2 000 aborter utförs på laglig väg i Polen varje år. Kvinnorättsgrupper uppskattar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller utomlands.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV