Glöd · Debatt

”Uppmana artister som du följer att inte delta i Saudiarabiens festival”

Rebecca & Fiona på Bråvallafestivalen 2017.

En musikfestival i Saudiarabien ska ge världen en mer positiv bild av Saudiarabien, en barbarisk diktatur där kritiska journalister mördas och där människor stenas till döds. I sin debattartikel uppmanar Willi Reichhold alla som följer artister i sociala medier att skriva till dem där och uppmana dem att göra som Rebecca & Fiona och avboka festivalen.

Den 16 december inleds en fyra dagar lång musikfestival, Sandstorm, i Riyad i Saudiarabien. Det är en del i en medveten plan för att höja det miserabla anseende som landet har.

Man vet i dag att prins Mohammad Bin Salman var inblandad i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det finns gott om personer som sitter i fängelse för att de har uttryckt sig på ett sätt som kungafamiljen inte gillar. Man vet att kvinnor i landet förtrycks på ett medeltida sätt och likadana är bestraffningsmetoderna, med avhuggning av händer eller stening till döds.

Ändå finns det en rad internationellt kända artister som ska uppträda där. Även svenska musiker låter sig köpas till en så kuslig fest. Att Axwell, som gömmer inkomster i skatteparadis, är med på partyt är kanske inte så förvånande, men att Rebecca & Fiona, som alltid har hållit en hög moralisk profil, skulle vara med var åtminstone för mig svårt att förstå.

De två stora människorättsorganisationerna Human rights watch och Amnesty International är mycket klara i sin kritik: De artister som väljer att uppträda i Saudiarabien borde sätta sig in i situationen i landet, förmedla den till alla sina följare och fördöma kränkningar mot människorätten.

Michail Stangl, som är chef för den stora Berliner CTM Festival, säger det glasklart. ”Om du gillar pengar så mycket att du tar emot dem från en regering som dödar journalister och har dödsstraff för homosexualitet, då borde du verkligen ställa dig själv några allvarliga frågor.”

Men kan man hoppas på detta? Chansen är förmodligen liten, för precis som inom idrotten, där så mycket pengar är involverade, så är det det som anger tonen. Kulturen är inget undantag i detta. Dessvärre är det så i dag att nästan allt kan köpas för pengar, och vissa är beredda att sälja till och med sin heder för lättförtjänta inkomster.

Men det finns möjligheter att påverka artister som har tappat den moraliska kompassen. Alla är de på sociala medier och anstränger sig för att öka antalet följare. En följare är oftast ett fan, men för artisten är de konsumenter, det är de som går på konserter och köper deras produkter.

Konsumentkontakt är en gammal beprövad metod att påverka; denna strategi har tvingat många företag och till och med regeringar att ändra sig. Så varför inte som följare skriva på idolernas plattformar och tala om för dem när de har gått vilse i vad som är okej och vad inte?

Låt oss göra vad vi kan för att för att göra världen lite mänskligare, att skriva några rader orkar vi med, tillsammans är vi starka och kan förändra.

PS: Rebecca och Fiona har tagit intryck av skriverierna i pressen och ställt in sitt deltagande. Heder åt dem!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV