Regn kommer att bli den dominerande formen av nederbörd i Arktis, det har klimatforskningen kunnat konstatera sedan tidigare. Men en ny studie visar att detta tillstånd kan inträffa långt tidigare än man förut räknat med.
Idag kommer större delen av nederbörden över Arktis i form av snö. Men det kommer att ändras på grund av klimatförändringarna, har forskningen tidigare konstaterat. Enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Nature communications kan det mestadels regniga Arktis bli verklighet decennier tidigare än vad man hittills förutspått.
Till exempel förutspås de centrala delarna av Arktis att domineras av regn under hösten redan under 2060-talet eller 2070-talet, istället för 2090-talet, som tidigare klimatmodeller förutspått.
Får globala konsekvenser
En sådan förändring i nederbördsmönstret kommer att få omfattande konsekvenser, både i regionen men också globalt. Stigande havsnivåer, snabbare global uppvärmning och smältande permafrost är några exempel på det.
Michelle McCrystall vid University of Manitoba i Kanada, som ledde den nya studien, uppger till The Guardian att ”det som händer i Arktis inte stannar där”.
– I centrala Arktis, där man kan tänka sig att det borde komma snö under hela höstperioden, ser vi faktiskt en tidigare övergång till regn. Det kommer att få enorma konsekvenser. Ett arktis med mycket kraftiga snöfall är verkligen viktigt för allt i den regionen och även för det globala klimatet, eftersom det reflekterar mycket solljus, säger hon till tidningen.
Snöfall är bland annat viktigt för att producera havsis varje vinter, och minskande snöfall kan leda till en större yta öppet hav, som i sin tur absorberar mer värme från solen och snabbar på den globala uppvärmningen.
Renar svälter och dör
När regn fallet på ett snötäcke och sedan fryser till is får det också stora konsekvenser för djuren som betar i området.
– Renar, caribouer (nordamerikansk vildren) och myskoxar kan inte bryta igenom islagret, så de kan inte komma åt gräset de behöver för att överleva och drabbas av enorma utdöenden, säger Michelle McCrystall till The Guardian.
Reaktioner på studien från forskare som inte deltagit i den varierar. Richard Allan, professor på University of Reading i Storbritannien säger till the Guardian att studien är en väckarklocka, både för Arktis och globalt. Gavin Schmidt på Nasa Goddard Institute for Space Studies menar att studien är ”ogrundad”, eftersom några av de nya klimatmodellerna förutspår varmare framtida temperaturer än vad som är förväntat.