Radar · Utrikes

Castro segrar i Honduras

Xiomara Castro har kopplat greppet i rösträkningen i Honduras.

Nasry Asfura, en av två huvudkandidater i presidentvalet i Honduras, erkänner sig besegrad. Han gratulerar vänsterkandidaten Xiomara Castro, som blir landets första kvinnliga president.

Med 52 procent av rösterna räknade i söndagens val har 53 procent gått till Castro, medan Asfura har stöd av 34 procent av väljarna. Även om valmyndigheten har 30 dagar på sig från valet att utse en vinnare, ses det i och med Asfuras besked som formalia.
USA gratulerar

USA:s utrikesminister Antony Blinken gratulerar Castro:

”USA gratulerar Honduras folk i deras val och Xiomara Castro till hennes historiska seger som Honduras första kvinnliga president”, säger han i ett uttalande, och tillägger att han ser fram emot att arbeta med landets nya regering.

Castro förklarade sig redan på valnatten som segrare. Hon är gift med Manuel Zelaya som avsattes i en kupp 2009. Hon har således tidigare varit Honduras första dam.

Stämningen i Tegucigalpa rapporteras på valnatten väsensskild jämfört med för fyra år sedan, då Juan Orlando Hernández valdes om för en andra mandatperiod. Då luftades anklagelser om valfusk och över 30 människor dödades i våldsamma protester som utbröt.
Flera utmaningar

Det fanns inför helgens val en oro för att liknande scener skulle utspelas. Många affärer hade täckt sina skyltfönster.

Castro saknar inte utmaningar att ta tag i. Honduras har en arbetslöshet på över 10 procent, problem med våldsamma gatugäng, korruption och knarkhandel. Våld och fattigdom har gjort att många lämnar landet i hopp om att ta sig till USA.