Glöd · Ledare

Byt glasögon, Jimmie

Om ni någonsin har undrat vem Jimmie Åkesson är, som person och politiker, så demonstrerade måndagen det med all tydlighet. Strax efter att Magdalena Andersson blivit vald statsminister för andra gången på under en vecka säger han så här till SVT:

– Det är anmärkningsvärt att det är en kurdisk kommunist som avgör, det är inte så det ska gå till. Man vinner alltså den här omröstningen med en rösts marginal och den bygger på att man har slutit någon slags uppgörelse om att man ska fördjupa relationen med det kurdiska kommunistpartiet PYD som har kopplingar till PKK.

Han fortsätter någon mening senare med att säga att det inte är kurdiska kommunister som ska avgöra vem som blir Sveriges statsminister, utan svenska folket. Det han pratar om är alltså den svenska riksdagsledamoten och den före detta vänsterpartisten, Amineh Kakabaveh, som alltså, precis som 175 andra ledamöter (inklusive hennes tidigare parti Vänsterpartiet) valt att släppa fram Magdalena Andersson. Men om man också råkar vara kurd, och ”kommunist”, då ska man inte räknas i Jimmie Åkessons värld.

Vi kan konstatera att det här var ett genomtänkt och inövat utspel, för i och med att en liberal riksdagsledamot också valde att släppa fram Magdalena Andersson hade det alltså inte ens spelat någon roll om Kakabaveh hade röstat rött i går. Inte ens med de mest rasistiska glasögon på sig fanns det alltså någon grund för uttalandet.

Det är det här partiet och den partiledaren vi har att göra med, det är deras budgetförslag som Centerpartiet släppte fram i budgetomröstningen i förra veckan.