Radar · Utrikes

USA:s regering stämmer Texas för begränsning av migration

Texas guvernör Greg Abbott har begränsat transporten av migranter i delstaten, vilket har fått Bidens regering att ilskna till.

Texas har begränsat transporten av migranter i delstaten. Det har fått president Joe Bidens regering att ilskna till. Nu stäms Texas och dess republikanske guvernör Greg Abbott för att man bryter mot landets federala migrationslag.

I onsdags undertecknade republikanen Greg Abbott en order som bland annat innebär att det bara är lokal och federal brottsbekämpande personal som får transportera migranter som hålls i myndigheternas förvar efter att ha korsat gränsen illegalt.

Regeln innebär ett stort hinder för de federala myndigheter som ansvarar för migranterna, eftersom civila entreprenörer regelbundet anlitas för att flytta migranter, till exempel ensamma barn, mellan förläggningar.

"Konstitutionell kris"

USA:s regering ser rött och USA:s justitieminister Merrick Garland krävde under torsdagen att Abbott omedelbart skulle dra tillbaka ordern. Justitiedepartement har nu valt att lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i El Paso i Texas.

Som svar på stämningen säger Abbott att Bidenregeringen har skapat en ”konstitutionell kris” mellan den federala regeringen och delstaten Texas.

– Detta härrör från Biden-administrationens vägran att använda sig av migrationslagar och att illegala invandrare med covid-19 tillåts komma in i vårt land, säger Abbott.

Skydda mot covid-19

De nya reglerna införs enligt honom för att skydda Texasborna från pandemin. Exakt hur åtgärden ska stoppa smittspridningen i delstaten har Abbott dock inte förklarat. Runt 44 procent av Texas invånare är fullvaccinerade, men antalet nya fall har ökat med 200 procent de senaste två veckorna.

Den republikanske guvernören framhäver att antalet fall har ökat dramatiskt just bland migranter, men det finns inga tydliga bevis för att det främst är migranter som ligger bakom den stora ökningen i delstaten.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV