Radar · Utrikes

Raketattack mot flygplatsen i Kandahar

Internflyktingar i Afghanistan som tvingats på flykt efter talibanernas framfart.

Minst tre raketer har träffat flygplatsen i Kandahar i södra Afghanistan under natten. Talibanerna tog på söndagsmorgonen på sig dådet.

Rörelsen genomför en militär offensiv och tycks nu försöka ta afghanska storstäder. Angreppet inträffar samtidigt som de närmar sig en erövring av ytterligare två provinshuvudstäder – Herat i västra Afghanistan, och Laskar Gah i södra.

– Minst tre raketer sköts mot flygplatsen under natten och två av dem träffade landningsbanan. På grund av detta har alla avgångar från flygplatsen ställts in, säger flygplatschefen Massoud Pashtun till AFP.

Ingen har rapporterats död eller skadad.

Den afghanska regeringen har upprepade gånger avfärdat talibanernas stadiga vinster under sommaren som utan strategiskt värde.

Men under de senaste veckorna har regeringens flygvapen försett huvudstaden Kabul med mer resurser för att bekämpa talibanerna. Hittills har insatserna hindrat rörelsen från fler erövringar.

Kandahar var talibanernas huvudstad i mitten av 1990-talet och är en såväl strategiskt som symboliskt viktigt stad. Under lördagen beskrev en lokalpolitiker striderna som de värsta på 20 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV