Radar · Inrikes

Nåbo vald till SSU-ordförande – med en hårsmån

Lisa Nåbo är SSU:s nya ordförande.

Efter en jämn omröstning har Lisa Nåbo valts till ny förbundsordförande för SSU – med minsta möjliga marginal. Med sina 114 röster – 113 röster krävdes för att vinna – slog hon ut valberedningens förlag.

Redan vid årsskiftet meddelade Philip Botström, 30 år, att han lämnar posten som ordförande för SSU på förbundets kongress i augusti.

”Det är dags för ett generationsskifte”, sade han då.

Lisa Nåbo, 26 år, från Rimforsa söder om Linköping tar över stafettpinnen, meddelade SSU på söndagen.

Kampen om posten stod mellan två kvinnor. Valberedningens förslag, 28-åriga Amalia Rud Pedersen från Göteborg, fick 112 röster.

Båda har runt tio års erfarenhet av SSU och sitter i förbundsstyrelsen. Rud Pedersen studerar offentlig förvaltning och har politik på höga poster i blodet: hon är dotter till Anneli Hulthén (S), tidigare bland annat ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg.

Nåbo beskriver sig som uppvuxen i en politiskt intresserad familj och avslutar för närvarande sin utbildning till polis med att tjänstgöra som aspirant.

Strax efter klockan 15 på söndagen tackas den avgående förbundsledningen av. Ett knappt dygn senare håller den nyvalda ledningen sina linjetal.

Bland de hetaste frågorna finns klimatet, jobb- och bostadssituationen för unga, gängkriminaliteten och den psykisk ohälsan.

Kongressen avslutas klockan 15.30 på måndagen.

Fakta: SSU och kongressen

SSU står för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.
Över helgen, 30 juli till och med 2 augusti, har SSU kongress för 41:a gången. Denna gång digital.
Philip Botström avgår efter att ha varit ordförande sedan 2015. Han efterträds av Amalia Rud Pedersen, som är valberedningens förslag, eller Lisa Nåbo som också kandiderar.
Kongressen ska också anta ett nytt ungdomsprogram, där frågor om klimat, narkotikapolitik, bostäder och migration och integration ingår.
SSU:s medlemssiffror har de senaste åren liknat en berg- och dalbana. I samband med valåret 2018 ökade de snabbt till cirka 18 000 för att sedan, inte minst under pandemin, störtdyka.
I början av 2021 var de drygt 7 000. Förbundsledningen föreslår att kongressen sätter ett mål på 22 000 medlemmar 2025.
Källa: SSU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV