Radar · Utrikes

Delstater rundar Bolsonaro för klimatet

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Flera av Brasiliens delstatsguvernörer har kringgått president Jair Bolsonaro och deltagit i ett möte med USA:s klimatsändebud John Kerry.

Mötet ägde rum på fredagen och är resultatet av en utsträckt hand från 23 brasilianska guvernörer, som i april skrev ett brev till USA:s president Joe Biden.

På mötet diskuterades hur USA kan stödja de brasilianska delstaternas arbete med att bekämpa olaglig avskogning, mildra klimatförändringarna och nå målet med nettonollutsläpp av växthusgaser, berättar en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

”Givetvis stärks delstaternas roll om den federala regeringen inte gör sitt jobb”, sa delstaten Maranhãos vänsterguvernör Flavio Dino, som på mötet representerade Amazonas-regionen.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har, sedan han kom till makten 2019, satt Brasiliens tidigare klimatarbete på paus. Han har bland annat öppnat upp för mer exploatering av Amazonas, och tidigare sagt att Brasiliens klimatarbete “kväver landet”.

Fredagens möte är det första av flera och syftar till att få finansiering för bevarandeprojekt i hela Brasilien, inte bara i området kring Amazonas.

Projekten väntas kunna genomföras inom två till sex år och förutses skapa fler än 150 000 gröna jobb, även om den totala investeringen som krävs ännu inte har fastställts, säger delstatsregeringen Espirito Santo i ett uttalande.

Jair Bolsonaro har ännu inte kommenterat initiativet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV