Radar · Inrikes

Beslut: Vaccinmålet skjuts fram till augusti

Socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen ger upp målet att alla ska ha vaccinerats under första halvåret 2021. Nu siktar man på att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det inte finns tillräckligt med vaccin för att följa den tidigare uppsatta vaccinplanen.

– Sedan december har vaccintillverkare upprepade gånger skurit ner sina vaccinprognoser, säger hon.

Sätter upp nya mål

Den nya prognosen innebär att alla över 65 år ska ha vaccinerats med minst en dos den 16 maj.

Till den 15 augusti är prognosen att alla över 18 år, samt även yngre i riskgrupper, ska ha fått minst en dos.

När ska alla vara vaccinerade med två doser?

– Det kan man inte säga med säkerhet, det beror, som nästan är allmänt känt numera, på vilket vaccin man får, säger Lena Hallengren.

De vaccin som finns i dag ges med olika intervall och det är därför svårt att beräkna ett slutmål. Prognoserna beror också på när vaccinet levereras.

Hittills har över 1,1 miljoner svenskar fått sin första dos.

Mindre spridning

Det framskjutna målet innebär att många fortfarande kommer att vänta på sin första dos i sommar. Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att prognoserna pekar på en lugnare smittspridning under sommaren. Dels på grund av virusets egenskaper, dels vaccinationsgraden.

Tegnell tror inte att ett uppskjutet vaccinmål behöver få alltför stora konsekvenser.

– Det behöver nog inte betyda så mycket för Sverige. De flesta som kommer att bli sjuka kommer förmodligen inte bli så sjuka.

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT att man har flaggat för att problemet med vaccinleveranser kan ändra målet.

– Det är ganska naturligt att man nu har ett mer flexibelt mål.

Bergström pekar på att den tröga starten nästan helt och hållet beror på Astra Zenecas leveransproblem. Fortfarande anser han att vaccinationsprogrammet är bra och att takten ändå är god.

– Att vi totalt sett kommer att ha vaccinerat så många till sommaren är en framgångssaga.

SKR: Olyckligt

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation säger att vaccinationstäckningen bland de äldre är god och att vaccineringen löpt på bra.

– Regionerna har såklart planerat att vaccinera fler. Det är olyckligt när leveranserna har tvingat regionerna att avboka vaccineringar. Det här riskerar att skada förtroendet för hela vaccinationsprocessen.

Med den framskjutna prognosen kommer fler att vaccineras under sommarmånaderna.

– Vi har möjlighet att vaccinera även under sommaren och det känner jag en trygghet i, säger Marie Morell.

Vaccinationsmålet sattes upp i december och innebar då att alla vuxna och barn i riskgrupper skulle ha vaccinerats under första halvåret 2021. Då räknade man med att få 17,4 miljoner doser levererade till slutet av juni. Nu räknar man med 10,9 miljoner doser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV