Radar · Utrikes

Uppgift: Nobelpristagare kan ha förts bort i Belarus

Svetlana Aleksijevitj under ett besök på Rinkeby bibliotek i samband med Nobelpriset 2015.

Den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj tycks ha blivit bortförd i Minsk, uppger hennes svenska översättare för Göteborgs-Posten. Ytterligare en medlem i den belarusiska oppositionens samordningsråd, advokaten Maksim Znak, har enligt medarbetare förts bort av maskerade män.

Svetlana Aleksijevitj tycks ha blivit bortförd i Minsk, enligt hennes svenska översättare Kajsa Öberg Lindsten.

– Hon sade bara, jag kan inte prata, nu har det kommit män i svarta masker. De är här nu, säger Öberg Lindsten till GP.

– Jag har inte fått det bekräftat att hon är bortförd, men att män i svarta masker kom – så det är mycket, mycket möjligt att hon har blivit bortförd, säger Ola Wallin på Ersatz förlag som gett ut Aleksijevitjs böcker i Sverige, till TT.

Händelserna med Aleksijevitj och Znak följer på ett liknande försvinnande av den framträdande oppositionspolitikern Maria Kolesnikova.

Körde i väg i skåpbil

Znak, som har arbetat för den fängslade oppositionsföreträdaren Viktor Babariko, skulle ha varit med på ett videomöte under onsdagsmorgonen men deltog inte. I stället skickade han meddelandet ”masker” innan det blev helt tyst från honom uppger Babarikos stab, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Oppositionspolitikern Maksim Znak
Oppositionspolitikern Maksim Znak. Arkivbild. Foto: Sergei Grits/AP/TT

De uppger också att ett vittne sett 39-årige Znak ledas av en grupp civilklädda maskerade längs en gata i närheten av hans kontor.

”De klev in i en skåpbil och körde i väg”, tillägger Babarikos stab för Interfax.

Znaks advokat uppger samtidigt att hans klients lägenhet genomsökts av belarusisk säkerhetstjänst och att en juridisk process inletts mot honom. Även Babarikos kontor i Minsk ska ha genomsökts, enligt ett vittne.

Polisen i Minsk påstår sig dock inte känna till att något gripande skett, rapporterar Interfax.

Rev sönder pass

Efter Maksim Znaks försvinnande var endast en av sju medlemmar i samordningsrådets ledning fortsatt fria i Belarus – den 72-åriga Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som nu alltså även hon kan ha förts bort. De resterande har antingen gripits eller tvingats att lämna Belarus under oklara former.

I tisdags rev oppositionspolitikern Maria Kolesnikova, som försvann i måndags, sönder sitt pass för att undvika att bli deporterad, enligt andra oppositionella.

Belarusisk polis påstår att hon greps då hon självmant försökte lämna landet och ta sig över gränsen till Ukraina.

Samordningsrådet bildades av oppositionen efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti – som utlöst omfattande protester under flera veckor mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko. Rådets syfte är att bana väg för ett fredligt maktskifte.