Radar · Inrikes

UHR:s generaldirektör Karin Röding avgår

Karin Röding.

Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding avgår, rapporterar Svenska Dagbladet. Anledningen är turerna om höstens högskoleprov.

UHR och de 21 lärosäten som anordnar provet står bakom bedömningen att provet inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Politik har gått före hälsa i den här frågan, säger Karin Röding till SvD.

Regeringen har i den här frågan inte följt ansvarsprincipen om att lyssna på expertmyndigheterna, anser hon.

– Här tycker politikerna att de är mer experter än UHR och de lärosäten som är vana att genomföra provet.

"Kan inte acceptera"

I en skriftlig kommentar motiverar Röding beslutet:

”Regeringen har givit mig ansvar för högskoleprovet, men inte befogenheterna och det kan jag inte acceptera. Jag har därför valt att hos regeringen begära mitt entledigande.”

Hon skriver vidare att hon anser att situationen uppkommit på grund av regeringens senfärdighet, som hon inte kan ta ansvar för.

”Besluten från politiken har byggt på känslor och inte på fakta utan snarare faktaresistens, och inte minst på den felaktiga uppfattningen att högskoleprovet är den enda vägen till högre studier.”

"Smittsäkert prov"

Regeringen och samarbetspartierna C och L tillsatte i måndags en nationell provsamordnare och lyfte det övergripande ansvaret till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att se över hur provet ska kunna genomföras.

– Vi har gjort den här överenskommelsen med Centern och Liberalerna för att vi verkligen ska ha uttömt alla möjligheter för ett smittsäkert högskoleprov i höst, sade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) till TT i måndags.

TT söker Matilda Ernkrans.

Höstens högskoleprov skulle ha skrivits den 18 oktober.

Fakta: Karin Röding

Karin Röding utsågs till generaldirektör för UHR i februari 2018 och tillträdde sin tjänst den 1 april samma år.

Hon kom då närmast från en tjänst som statssekreterare på Utbildningsdepartementet och hade dessförinnan bland annat varit rektor för Mälardalens högskola samt Universitetsdirektör för Karolinska institutet.
Thommy Tengborg/TT