Radar · Utrikes

Skärpta coronaregler i England

Elever under en danslektion i London håller avstånd.

Från och med nästa måndag får max sex personer träffas samtidigt i England. –Jag önskar att jag inte behöver fatta det här beslutet, men som er premiärminister måste jag göra det som är nödvändigt för att inte viruset ska spridas, och för att rädda liv, säger Boris Johnson.

Skärpningen av restriktionerna från dagens 30 sker till följd av den kraftiga ökningen av nya fall av coronasmittade.

Det finns en hel del undantag från bestämmelserna, bland annat stora familjer, skolor och arbetsplatser, liksom för coronasäkrade bröllop, begravningar och lagidrott, uppger BBC.

Den brittiske premiärministern Johnsons kansli uppger att experter är överens om att snabba åtgärder behövs, och att polisen även efterfrågat förenklade regler.

Dryga böter

I ett uttalande hade Johnson tidigare på onsdagen förklarat förändringarna:

”Vi måste agera nu för att stoppa virusets spridning. Så vi förenklar och förstärker reglerna kring sociala kontakter – och gör dem enklare att förstå och (lättare) för polisen att upprätthålla”.

För den som bryter mot restriktionerna väntar böter från motsvarande 1 100 kronor till uppemot 37 000 kronor.

Johnson understryker att insatserna inte är en återgång till nedstängning av samhället, utan ett sätt att undvika en andra nedstängning.

Han hoppas också att en samlad, gemensam insats från samhällets alla aktörer kan leda till en massiv provtagning av britterna till våren.

Normal vardag

De övriga delarna av Storbritannien har egna regler kring hur många som får träffas.

Fler än 41 500 har avlidit i Storbritannien efter att insjuknat i covid-19, vilket är den högsta siffran i Europa. Även om antalet som avlider har minskat, så har antalet nya dagliga fall av covid-19 vissa dagar närmat sig 3 000.

Men den konservative premiärministern sade också att han hoppas på att livet kan återgå till någon slags normal vardag till jul.