Radar · Mänskliga rättigheter

Polischefer i USA avgår efter proteststorm om Prudes död

En minnesplats för Daniel Prude i Rochester, USA, den 2 september.

Efter en vecka av demonstrationer avgår nu de två högst uppsatta polischeferna i Rochester i den amerikanska delstaten New York, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Poliserna anklagas för att ha mörkat omständigheterna kring svarta Daniel Prudes död.

Staden är den senaste i en lång rad amerikanska städer att skakas av protester mot polisvåld. Bakom demonstrationerna i Rochester ligger ännu ett fall av ett brutalt polisingripande som ledde till en svart mans död – 41-årige Daniel Prude som avled efter att ha gripits av polis i mars i år.

De sju poliser som var närvarande vid gripandet togs ur tjänst i förra veckan. Nu avgår stadens polischef samt vice polischef efter anklagelser om att ha negligerat utredningen av händelsen och ha försökt att mörka vad som faktiskt ledde fram till Prudes död.

Polischefen La’Ron Singletary menar dock att anklagelserna inte är byggda på fakta och att händelsen politiserats.

– Som en man med integritet kommer jag inte att sitta passivt och se på medan yttre krafter försöker förstöra mitt rykte, säger Singletary i ett uttalande, enligt AFP.

Videoinspelningar från gripandet av Prude visar hur fembarnspappan ligger naken och obeväpnad på en regnvåt gata, försedd med huva och handfängsel.

Enligt obduktionsrapporten var dödsorsaken komplikationer av kvävning i samband med ett fysiskt ingripande. Rapporten slog även fast att Prude hade en mindre mängd av drogen PCP i blodet.

Stadens guvernör uppger att även ytterligare högt uppsatta poliser komma att avgå, skriver BBC.