Krönikor

Män får monopol på sex – kvinnor får sår i underlivet 

En dag i tredje klass bestämde sig min lågstadielärare, som närmade sig pensionsåldern, att gå igenom det förbjudna ämnet ”sex”. Vi blev alla ombedda om att slå upp en viss sida i samhällskunskapsboken och möttes där av en tecknad man som låg ovanpå en tecknad kvinna. Så här gör man när man är kär, sa min lågstadielärare med en uppenbart generad röst. Killarna i klassen utnyttjade den obekväma situationen till max och gjorde inte lektionen mer minnesvärd direkt.

Efter den dagen pratade vi aldrig om det ämnet mer igen. Med facit i hand hade det varit bra med en lågstadielärare som sagt: ”Varning, tjejer! De flesta killar i det här rummet kommer att få sin sexualundervisning via porr. Vaginal smärta, sår i underlivet och tjatsex är några av de utmaningar som väntar er.” Det hade gjort en himmelsvid skillnad. 

Nyligen slog barnmorskan Katarina Svensson Flood larm om att allt fler tonårstjejer söker vård för bristningar,  hemorrojder och sår i underlivet till följd av ”hårt sex”. Något hon härleder till normaliseringen av våldsporren. I en intervju i Svenska Dagbladet säger hon att internet gjort allt mer tillgängligt och att det som förr var våldsporr blivit mainstream i dag. Samtidigt rapporterar flera ungdomsmottagningar att antalet fall av samlagssmärta ökat. 

Men alla är inte kritiska till porrbranschen. Liberalfeminister ser en fara i att demonisera porr och menar att ett förbud innebär ett hot mot kvinnans sexuella frigörelse. Vidare menar de att porrbranschen öppnat upp dörren för mer normkritisk porr. Men är det verkligen ett argument som håller?

För hur mycket man än pinkwashar porrbranschen går det inte att bortse från att den masskonsumerade porren alltid placerar män i överläge och kvinnor i underläge. Som konsekvens får vi en kultur där den manliga blicken styr och genererar missvisande sexnormer och attraktionsideal. Men framför allt en avhumanisering av kvinnokroppen. 

Regeringens beslut om en uppdatering av sex- och samlevnadsundervisning som kom förra veckan är ett steg i rätt riktning. Undervisningen måste aktualiseras och kan inte endast begränsas till hur barn blir till, utan måste även täcka frågor om lust, gränssättning och vilja. 
 
Steg nummer två kan vara att införa åldersverifiering på porrsajterna . Sverige ligger långt efter när det gäller lagar skyddslagar på nätet, jämfört med övriga Europa. I Frankrike måste till exempel alla porrsajter ha system för åldersverifiering, så att barn under 18 år inte kan komma åt dem. Lagen innebär också att de kan svartlista porrsajter utanför landet som inte följer reglerna. Kanske något sånt även skulle gynna Sverige?

En sak som är säker är att det är hög tid att banka in parollen att sex inte är en rättighet. Inget du ska tjatas till eller tvingas till. Sex handlar om lust på lika villkor och är något som du deltar i av fri vilja. Inget annat. På så sätt kan vi hjälpas åt att slå hål på männens monopol på sex och fria kvinnor från sår och smärta. 

Naturens skiftande färger och skogsutflykt-säsongen är äntligen här.

Den danska extremhögern har fastnat i medeltiden och vill våldgästa Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV