Radar · Utrikes

Kina: Australien förhör kinesiska reportrar

Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, uppger att kinesiska korrespondenter förhörts i i Australien.

Ordkriget mellan Kina och Australien trappas upp. Efter det att två australiska journalister tvingats lämna Kina efter hot om gripanden uppger nu Peking att australisk underrättelsetjänst genomfört räder mot kinesiska journalister stationerade i landet.

Enligt Kinas utrikesdepartement ska flera korrespondenter som arbetar för statliga kinesiska medier i Australien ha fått sina datorer och mobiltelefoner beslagtagna i slutet av juni. Fyra journalister ska även ha förhörts, uppger talespersonen Zhao Lijian.

– Journalister från kinesisk media i Australien har följt lokala lagar och regler strikt, säger Lijian till reportrar i Peking.

Australiens underrättelsetjänst ASIO har varken bekräftat eller förnekat tillslagen ifråga.

Anklagelserna mot Canberra kommer strax efter det att de två australiska journalisterna Bill Birtles och Michael Smith lyckats lämna Kina. De båda korrespondenterna fick sina hem genomsökta av kinesisk polis i förra veckan och upplystes då om att de skulle komma att förhöras. Frågorna skulle gälla den australiska medborgaren och nyhetsankaret Cheng Lei, som greps i augusti misstänkt för brott som ”äventyrat Kinas nationella säkerhet”.

Relationerna mellan Australien och Kina blivit alltmer ansträngda de senaste åren. Australien har kritiserat vad man ser som Kinas aggressiva maktutövning runt om i Asien sedan president Xi Jinping tillträdde 2013, medan Peking bland annat irriterats av Australiens ledande roll i en kampanj för att få till en internationell utredning om coronapandemins ursprung.