Radar · Utrikes

Etiopiskt regionval gäckar regeringen

En man lägger sin röst i Mekele, administrativ huvudort för Tigrayregionen i Etiopien.

Ett omtvistat regionval väcker oro för ökade etniska spänningar i Etiopien. Premiärminister Abiy Ahmed har skjutit upp höstens val med hänvisning till coronapandemin – ett beslut som nu trotsas i regionen Tigray.

Redan före gryningen ringlade köerna till vallokalerna långa i den bergiga etiopiska regionen, rapporterar AFP.

– Vi vill att den federala regeringen lär sig en läxa av detta: De måste hålla val också, så att vi kan arbeta tillsammans för att bygga landet, sade byggnadsarbetaren Hailay Haileselassie till nyhetsbyrån när han lade sin röst i staden Mekele.

Under nästan tre decennier var det härifrån den etiopiska makten utgick, när landet styrdes av TPLF-regimen som främst representerar folkgruppen tigreaner. Men efter den protestvåg som 2018 förde premiärminister Abiy Ahmed till makten har tigreanernas makt decimerats – och de etniska spänningarna ökat.

Stannar vid makten

Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019 men som på sistone ifrågasatts alltmer, sköt med hänvisning till pandemin i juni upp de val som var utlysta till augusti. Det innebär att hans regering stannar vid makten i upp till ytterligare ett år, vilket mötts av kritik från oppositionen och delar av folket. Onsdagens parlamentsval i Tigray ses därmed inte med blida ögon av centralregeringen i Addis Abeba, som anser att valet är illegitimt.

– Valet i Tigray strider mot författningen och valkommissionens beslut. Det är en mycket allvarlig utveckling, sade Redie Bereketeab, uppvuxen i grannlandet Eritrea och i dag konfliktforskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT i juli om Tigrays planer.

– Om de håller val bryter de sig i praktiken helt ut ur Etiopien och kommer att hamna i konflikt med den federala regeringen.

Journalister hindrades

TPLF som ledde den väpnade kamp som 1991 störtade den brutala Dergenregimen, styr fortfarande i Tigray och är storfavoriter i valet.

– Det här är viktigt för mig. Vi slogs för det här, för att val skulle hållas vart femte år, säger den 62-årige veteranen Hailu Kiros till AFP.

Huruvida centralregeringen kommer att svara på Tigrays valtrots – och i så fall hur – besvarar Abiy Ahmed i tvetydiga ordalag i en intervju med statliga medier.

– Valet som kommer att hållas i Tigray är ett fuskbygge. Och när man gör ett fuskbygge kommer myndigheterna att se dig vissa dagar och vissa dagar inte, säger han.

Enligt mediebolaget al-Jazeera förhindrades flera personer, däribland journalister, av säkerhetsstyrkor från att flyga till Tigray för att rapportera om valet.

Fakta: Tigray

Tigray ligger i norra Etiopien och har omkring 5 miljoner invånare (2012)
Huvudstad är Mekele.

Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner, och statsledningen i dagens Etiopien domineras av tigreaner.
Källa: Nationalencyklopedin