Radar · Morgonkollen

Amnesty: Maltas migrantmetoder är olagliga

Malta anklagas för att använda olagliga och farliga metoder för att avvärja migranter.

Maltas metoder för att avvärja migranter som korsar Medelhavet är farliga och olagliga, enligt Amnesty International. De bedöms ha lett till att människor har omkommit, som hade kunnat räddas.

Malta har trappat upp sina åtgärder mot människor som kommer med båtar från Nordafrika, enligt människorättsorganisationen. I en rapport beskrivs hur man från önationens sida undviker att ta hand om människor som befinner sig i nödsituationer eller utomrättsligt håller kvar dem i bräckliga båtar till havs.
Landet anklagas också för att försöka få båtarna att återvända – eller avvärja dem så att de färdas vidare mot Italien.

Räddade migranter väntar

”En del av åtgärderna som vidtagits av Maltas myndigheter kan ha inkluderat att brottsliga handlingar begåtts, vilket resulterat i dödsfall som hade kunnat undvikas, långvariga och godtyckliga frihetsberövanden samt olagliga tillbakaresor till krigshärjade Libyen”, skriver Amnesty.

Rapporten släpptes på måndagen, några timmar efter att man från FN-håll uppmanat Malta och EU att avhjälpa en pågående humanitär kris ombord på ett fraktfartyg som ligger till havs utanför Malta. Fraktfartyget Maersk Etienne räddade 27 migranter ur havet den 4 augusti, på begäran från den maltesiska kustbevakningen, men det har sedan nekats att gå i hamn.

Maltas premiärminister Robert Abela anser inte att det är Maltas ansvar att hjälpa migranterna och pekar på att fartyget seglar under dansk flagg.

"Undkommer inte ansvar"

Amnesty noterar i rapporten att situationen i stort kräver stora resurser och ansträngningar av ett såpass litet land som Malta. Man slår samtidigt fast att Malta för den sakens skull inte undkommer ansvaret att ta hand om människor som räddats under landets översyn.

Malta och Italien stängde i april sina hamnar för fartyg med migranter, med hänvisning till pandemin. Hittills i år har Malta tagit emot över 2 100 migranter.