Radar · Djurrätt

Veganerna rasar mot ”Den Gröne slaktaren” 

Paul Svensson undersöker nya råvaror i SVT:s programserie Den gröne slaktaren.

Efter det hårt kritiserade matprogrammet Vegorätt för fyra år sedan, rasar nu kritik även mot SVT:s nya satsning, Den gröne slaktaren. ”Oinsatta drumlar” skriver Gustav Johansson från bloggen Jävligt gott. Programmet handlar om innovation, menar producenten.

Kritiken efter första avsnittet lät inte vänta på sig från många veganer i sociala medier. Den välkände kocken Paul Svensson lagade en vegansk burgare med lite udda råvaror som lupinbönor och kernzamjöl toppad med rapsblommor. I ett tävlingsmoment, där växtbaserat tävlade mot kött, förlorade han mot en erfaren hamburgerkock.

I går sändes andra avsnittet där Paul Svensson tillagade en växtbaserad smörgåstårta och vann tävlingen. Fast helt växtbaserad var den inte. Gelatin, ägg och ost tillhörde ingredienserna, i ett program som presenterats som en djupdykning i växtbaserade råvaror.

Gustav Johansson, bloggare, kock och kokboksförfattare
Gustav Johansson, bloggare, kock och kokboksförfattare. Foto: Simon Bajada

Gustav Johansson, som blivit en profil inom vegansk mat, skräder inte orden i sitt inlägg i sociala medier. ”Syna era normer. Ge vegomat den chans att synas för det det verkligen är på riktigt. Just nu beter ni er som fördomsfulla och oinsatta drumlar som gör mer skada än nytta för klimatrörelsen och för djuren”, skriver han.

Syre får fatt i Den gröne slaktarens projektledare Jonas Gunnarsson, som inte håller med om kritiken.

Vad var egentligen ingången när ni spelade in Den gröne slaktaren?

– För att förklara hur vi har tänkt med programmet så måste man börja i det som vi fastslår i premissen i starten av programmet – att en övervägande del av växtriket är outforskat som mat. Och det är det som Paul Svensson är nyfiken på. Det innebär alltså att hitta nya, ibland märkliga råvaror och smaker, men även nya sätt att tillaga kända råvaror på. Tävlingsmomentet i programmet valde vi för att det skulle finnas ett tydligt framåtdriv i programmet, säger Jonas Gunnarsson.

Många veganer har reagerat på programupplägget och menar att det ger en orättvis bild av växtbaserad mat, med tanke på att Paul Svensson utger sig för att prova sig fram och ha ”noll koll”. Hur ser ni på den kritiken?

– Det är så klart tråkigt att de tycker att vi ger en orättvis bild av växtbaserad mat. Genom programserien uppmärksammar vi en rad producenter och kreatörer som sysslar med växtbaserad innovation, odling och kunskap. Det är de råvarorna och människorna vi vill lyfta fram.  Vi har aldrig utgett oss för att vara ett program som ska visa hur man gör lättlagad vegomat. Det här programmet handlar alltså om upptäckt och innovation. Och om att försätta Paul i en situation där han på kort tid ska uppfinna något med hjälp av de nya saker han fått fram, säger Jonas Gunnarsson.

Han fortsätter:

– Paul Svensson är en av Sveriges absolut bästa och mest nyfikna kockar. Så för att det inte bara skulle bli en parad för honom så valde vi att låta han möta sex riktigt duktiga motståndare. Och det är alltså här som utmaningen ligger för honom att han på kort tid ska hitta på en rätt med saker han aldrig använt i sin matlagning förr. Men att han har ”noll koll” håller jag inte med om utan här handlar det om en experimentlusta som är drivkraften i programmet.

Gustav Johansson skriver att personerna bakom programmet är ”fördomsfulla och oinsatta drumlar”. Vad svarar ni på ett sånt utfall?

– De orden får stå för Gustav Johansson. Han är en erkänt duktig vegansk matlagare som precis har släppt en kokbok, gör veganska produkter i samarbete med olika företag och han gör själv matlagningsprogram för en annan kanal. Det som är lite synd är att han inte har sett hela programserien utan väljer att uttala sig så starkt efter att bara ha sett första avsnittet.

Paul Svenssons lupin- och rödbetsburgare från avsnitt 1 av Den gröne slaktaren
Paul Svenssons lupin- och rödbetsburgare från avsnitt 1 av Den gröne slaktaren. Foto: SVT

Vill föra en dialog

Gustav Johansson har nu också sett andra avsnittet och han är inte nöjd med SVT:s förklaring. Han har också i ett öppet brev erbjudit sig att medverka i en diskussion med SVT.

– Det är väldigt lätt att försöka diskreditera den som kommer med kritik istället för att svara på den. Efter att ha sett det andra programmet, där även ägg och gelatin används, så kan jag konstatera att min bild av att man målar upp växtbaserad mat som krånglig, och nu även otillräcklig, kvarstår. Är SVT intresserade av att sluta slå ifrån sig kritiken och börja diskutera hur deras program stärker köttnormen kvarstår mitt erbjudande att diskutera den med dem, säger han till Syre.