Energi

Utomhuskurser i coronatider

En skogspromenad för att titta på växter och djur går att genomföra samtidigt som restriktionerna följs.

Funderat på att gå en kurs i höst? Mycket har ställts in eller sker på distans på grund av pandemin, men uteaktiviteterna har klarat sig bra. Dags att prova på trädbeskärning, fågelskådning eller mindfulness i skogen?

Ett femtontal personer har mött upp vid Vidingsjö motionscenter utanför Linköping. Fler får man inte vara på den här kursen som heter ”På upptäcktsfärd i naturen”. Coronasäkerheten går före allt annat.

– Vi gör en skogspromenad och tittar på växter och djur, fornlämningar och… ja, jag väver in det mesta faktiskt. Huvudsaken är ju att folk kommer ut tillsammans, säger Jan Moberg, som leder turen på uppdrag av Senioruniversitetet.

Eftersom grupperna inte kan vara så stora har kurstillfällena utökats för att fler ska få plats. Men trycket är hårt, berättar Harriet Sunesson, en av deltagarna:

– Det har varit väldigt eftertraktat, så det gällde att hänga på låset för att få komma med.

Flera i gruppen understryker hur viktigt det är att komma ut och göra saker ihop med andra, särskilt när man är äldre och har upplevt en lång period av isolering. Digital kommunikation i all ära – inget slår att ses på riktigt.

Färre cirklar

Senioruniversitetet i Linköping har ställt in alla arrangemang i höst utom denna skogstur och en konstvandring som har flyttat utomhus. Det är en bild av folkbildningens Sverige just nu. Inget studieförbund har sluppit undan följderna av pandemin.

Fredrik Hedlund på Sensus riksförbund talar om ett dråpslag för hela folkbildningen.

– Vi har minskat antalet studiecirklar och kulturarrangemang med ungefär 40 procent sedan i mars. I första hand har vi ställt om till digitala möten och distansundervisning. Och när vi väl behövt träffas fysiskt har vi försökt göra det utomhus. Det här är ju verksamhet som i grunden bygger på det positiva i att människor möts, att man bildar varandra.

Körer träffas ute, samtalsgrupper väljer att vandra och kulturarrangemang har flyttat ut från aulan eller kyrksalen, eller sänts på Youtube, berättar Fredrik Hedlund.

Det låter ungefär likadant oavsett vilket studieförbund man frågar. Man ställer in, ställer om och flyttar ut.

Ökat intresse

De kurser som av naturliga skäl håller till ute i det fria har klarat sig bäst, som fågelskådning, trädgårdsodling och naturfoto. Svampplockning, historiska exkursioner och föreläsningar på intressanta platser är andra aktiviteter som har gått ganska opåverkade genom pandemin.

–Renodlade friluftsverksamheter har såklart varit lättare att genomföra än mycket annat, säger Anton Landehag på Studiefrämjandets riksförbund och fortsätter: Vi ser absolut ett ökat intresse för friluftsliv bland dem som vänder sig till oss. Men det är för tidigt att konstatera att det är en trend. Det kommer vi märka längre in på hösten.

En rundringning bland förbunden visar att ökade satsningar på evenemang och utbildningar utomhus kan vara framtiden. Det finns en gemensam förhoppning om att restriktionerna ska lätta, men samtidigt är man överens om att man kommer att behöva anpassa sig till ett nytt normalläge framöver.

– Folkbildningen har genomgått en snabbare utveckling de senaste månaderna än under hela decenniet dessförinnan. Vi kommer att få se fler digitala kurser i framtiden. Här finns också möjligheter. Det är lättare för många att delta då, än om man måste förflytta sig fysiskt, säger Anton Landehag.

Alla sinnen

På Senioruniversitetets naturutflykt utanför Linköping används alla sinnen. Det är en stor skillnad jämfört med hur det är att sitta framför datorskärmen. Jan Moberg samlar gruppen runt sig och plockar några gröna blad från marken.

– Någon som vet vad det här är? Det är älgört. Känn på bladen och lukta sedan på fingrarna. Vad känner ni?

Bladen går runt bland deltagarna, som enas om att det luktar tuggummi. Lukter har en förmåga att locka fram minnen ur själsdjupen och det här påminner starkt om en tuggummisort som fanns förr, men vad hette den?
Frågan följer med gruppen när den går vidare.

Johan Ekfeldt/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV