Radar · Inrikes

Stor besvikelse över oförändrade publikregler

Många teatrar hade sett fram emot generösare publikregler men regeringen valde att skjuta på beslutet.

Regeringen skjuter på beslutet att lätta upp publikrestriktionerna eftersom smittspridningen ökar igen. Det betyder att maxtaket på 50 personer vid offentliga tillställningar ligger kvar. “Ett stort bakslag” säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

Det är många som är besvikna idag i kulturvärlden. Igår kom nyheten att det inte blir några förändringar i restriktionerna, något som flera arrangörer hade hoppats på. Det hade tidigare talats om att förändringar i förbudet skulle komma den 15 oktober och att man skulle tillåta upp till 500 personer sittande publik. Nu blir det inte så och det slår hårt mot en rad redan prövade branscher som är beroende av publikintäkter.

Magnus Aspegren är vd för Riksteatern, som har flera uppsättningar på gång runt om i landet. Han berättar att det här kan slå hårt mot lokala föreningar med stora teatersalar som i Umeå och Kristianstad.

– Jag är besviken. Det här är ett bakslag. Jag är övertygad om att vi hade kunnat lösa publikfrågan på ett säkert sätt för alla, säger Magnus Aspegren.

Större publiker i Tyskland

Han jämför med hur det ser ut i andra länder i Europa där större antal i publiken tillåts men som inte har haft några problem med smittspridning.

– Även om taket skulle vara satt till 500 personer så skulle det i praktiken ändå bara omfatta som mest runt 200 personer om man tänker att man låter dem sitta på varannan stol i lokalen, säger Magnus Aspegren.

– Vi förstår alla allvaret i situationen vi har just nu i Sverige med ökande smittspridning och har all respekt för regeringens åtaganden, men jag tycker att det kunde ha hanterats på ett annat sätt, säger Magnus Aspegren.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är orsaken till att regeringen väljer att skjuta på beslutet att den ökande smittspridningen kan öka trycket på sjukvården igen. Just nu är det framförallt läget för sjukvården i storstadsregionerna som oroar, som i Uppsala och Stockholm.

Samtidigt meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att nya besked kan komma och att regeringen fortfarande planerar att införa lättnaderna, men hon kunde inte säga när det kan komma att ske. Även Folkhälsomyndighetens (FHM) chef Johan Carlson bedömde att det kan komma att ske ”ganska snabbt”. Detta om landet skulle se en gynnsam utveckling av antalet smittade.

– Det är för tidigt att genomföra lättnader och vi har bett regeringen att skjuta på beslutet, sade Johan Carlsson vid presskonferensen igår.

Att inga klara besked kommer gör det svårt för kulturarrangörer att planera sin verksamhet, säger Magnus Aspegren.

Magnus Aspegren tycker att det är ett stort bakslag att inte teatrarna får ta i fler i publiken
Magnus Aspegren tycker att det är ett stort bakslag att inte teatrarna får ta i fler i publiken. Foto: Sören Vilks

Svårt att planera

Den här osäkerheten vad som gäller eller inte gäller gör det svårt att planera.

– Det är redan många artister och konstnärer som har givit upp och lagt ned sin verksamhet, säger Magnus Aspegren.

Det har funnits stor frustration inom kulturvärlden eftersom andra branscher har fått verka under generösare regler.

–  Det har varit både förvirrande och orättvist, menar Magnus Aspegren.

Han tror dock att publiken kommer att komma tillbaka till kulturen efter att pandemin bekämpats.

– Det finns ett enormt sug efter att få gå på teater, säger Magnus Aspegren.

Många besvikna

Även på Dansens hus i Stockholm hoppades personalen på lättnader i restriktionerna. För deras del skulle ett maxtak på 500 personer betyda runt 270 personer om man säkrade 1,5 meters avstånd mellan sällskapen. Besvikelsen var alltså stor.

– Man kan fundera på huruvida man hade kunnat reglera andra delar av samhället till förmån för dans, teater och konst, säger Johannes Öhman, teaterchef, till SVT.

Om två veckor ska Umeå jazzfestival hållas och in i det sista trodde man på en höjd publikgräns, rapporterar SVT Västerbotten.

– Det är överraskande och jag är ärligt talat lite besviken. Självklart är det viktigt att vi tar vårt ansvar – men man hade kunnat ha lite mer fingertoppskänsla. Jag tror att kultursfären har goda förutsättningar att undvika smitta, jämfört med köpcentrum och restauranger, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare och festivalchef, till SVT.