Radar · Inrikes

Ministern ryter ifrån: Skärp er studenter!

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, levererade en uppsträckning till landets festande studenter vid en pressträff.

CoronavirusetTTMatilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, ryter ifrån till festande studenter som bidrar till smittspridning under den pågående pandemin. ”Det är inte acceptabelt att agera på något annat sätt än att ta ansvar”, säger hon.

Ernkrans vände sig på en pressträff till landets alla 400 000 studenter och började med att tacka alla som sköter sig och tar ansvar för att inte bidra till smittspridning.

– Men, nu till studentfesterna – ni är tyvärr alldels för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitet blir coronasmittkluster.

Höstens öppning av universitet och högskolor har av många tolkats som att allt är som vanligt igen, säger hon.

– Vi har sett utbrott vid ett antal av landets universitet och högskolor, vilket ofta är kopplat till studentfester.

– Ni har ett stort ansvar för att minska smittspridningen och det är ett ansvar som jag förväntar mig att ni tar.

200 smittade

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att åtta regioner har rapporterat om smittspridning kopplat till högskolor och universitet. Än så länge har 200 studenter rapporterats smittade i dessa sammanhang, säger Johan Carlson.

– Vårt budskap är att ha gärna fest, men umgås hellre i mindre grupper, och helst med samma gäng som man vanligtvis träffar. Åtminstone den här hösten och vintern, säger Carlson.

Han säger att smittspridningen på universitet och högskolor riskerar att snabbt spilla över på andra delar i samhället.

– Universitetsutbrott har på många håll i Europa varit en drivande kraft i smittspridningen vi har sett, säger Johan Carlson.

Coronasäkra fester

Vid presskonferensen deltog också Simon Edström, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Studentrörelsen fördömer alla sociala evenemang som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han.

Han säger att man inte måste ställa in evenemang, utan att det är bättre att ställa om.

– Vi ser det som bättre att ha så coronasäkra och väl genomtänkta evenemang som möjligt, för att minska fester där reglerna inte följs, exempelvis korridorfester.

Det är inte läge att börja träffas som vanligt igen, understryker Edström.

– Jag förstår den vilja som finns att återgå till det normal och börja ses igen fysiskt, men tiden för det är inte nu. Det som står på spel är så klart din egen, men även andras liv och hälsa.