Radar · Morgonkollen

Kirgizistans president: Jag tänker inte avgå

Demonstranter vid ett torg i Kirgizistan under onsdagen.

Mycket är oklart om den politiska röran i Kirgizistan efter parlamentsvalet i helgen. Men en sak verkar vara säker: president Sooronbaj Jeenbekov tänker inte avgå.

Tidigare i veckan tvingades regeringen avgå efter att demonstranter fritagit landets korruptionsdömde expresident Almazbek Atambajev. Olika uppgifter kom om vem som var premiärminister och valkommissionen valde att ogiltigförklara det omstridda resultatet i valet. Minst en person har dödats och hundratals har skadats i oroligheterna.

Landet har i nuläget ingen tydlig politisk ledning.

Det valresultat som oppositionen ilsknade till emot och som nu ogiltigförklarats gick i Jeenbekovs favör. Men på torsdagen klargjorde Jeenbekovs kansli att en sak är säker: att presidenten frivilligt skulle avgå ”är helt uteslutet” eftersom han för samtal med landets olika politiska krafter.
Samtidigt har presidenten inte setts till offentligt sedan i måndags.

Omurbek Suvanalijev är en av alla politiker som efter valet hävdar sig inneha olika befattningar i landet. Han säger sig vara säkerhetstjänstens chef, och till den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger han att Kirgizistan har stängt gränserna med anledning av oroligheterna under den politiska revolten.

Gränsmyndigheterna bekräftade senare att den bestämmelsen har trätt i kraft.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV