Radar · Mänskliga rättigheter

Kämpar mot konflikt och kaos med mat

Slumkvarter i den nigerianska mångmiljonstaden Lagos.

Ett stundtals farligt och tungt arbete – men där varje litet matpaket som når ut räknas. Nobels fredspris sätter ljus på en verksamhet som är avgörande för miljoner i krig och katastrof. ”Hunger är både en konsekvens av, men också en orsak till, konflikt”, säger hjälparbetaren Chi Lael.

Ett klickande ljud skär genom sorlet av människor. Det är en skräddare som klipper med saxen i luften, en signal att han är tillgänglig för uppdrag. Men det lär knappast hjälpa. Sedan pandemin nådde Afrika har de fattiga i slumområdena i Lagos i Nigeria inte haft råd med någonting. Inte att gå till skräddaren – inte att köpa mat, förklarar Chi Lael, som jobbar för FN:s Livsmedelsprogram (WFP) i Nigeria.

När TT når henne över en knastrig uppkoppling står hon mitt uppe i utdelning av ris och kontanter till invånarna i slumområdet Ikota i den ångande metropolen. Arbetet pågår lika intensivt som vanligt, dagen för tillkännagivandet att WFP får Nobels fredspris.

"En sådan lättnad"

Covid-19 har som få andra katastrofer satt ljuset på hur avgörande livsmedelsprogrammets insatser är när det kommer till att människor ska få det mest grundläggande man kan tänka sig: mat på bordet, säger Chi Lael.

– De människor som tjänar minst har förlorat mest i den här krisen.

Hon beskriver hur området där hon befinner sig, som brukar vara livfullt och fyllt av kommers, står still. Butikerna är öppna, men de säljer ingenting.

Hungerkrisen i storstaden Lagos tvingade WFP att i somras inleda insatser även där. Sedan fyra år driver de en stor insats i de av terrorrörelsen Boko Haram svårt härjade nordöstra delarna av Nigeria.

Ett minutiöst arbete inleddes med att ta reda på vilka av jättestadens miljontals familjer som går akut hungriga.

– Genom att erbjuda mat hjälper vi människor att bygga upp sina liv. Om du inte får äta finns det inte en chans att du orkar tänka på vad du ska ta dig till i morgon. Men nu kan de börja planera för hur de ska komma tillbaka på fötter, säger Chi Lael.

I dag har familjerna i Ikota fått 75 kilo ris var, levererat coronasäkrat av en lokal mopedtaxifirma som tar fingeravtryck för att se att rätt person tar emot hjälpen. Kontanterna får de på enkla bankkort som WFP tilldelat dem som saknar bankkonto. Sammanlagt 68 000 människor i Lagos får stöd av WFP.

– Det är en sådan lättnad för dem när maten kommer. Jag hittar inte ord för att beskriva det, säger Chi Lael.

Farligt arbete

I Nigeria når FN:s Livsmedelsprograms hjälp ut till 1,8 miljoner människor.

Men det är ändå bara en bråkdel av de långt över 200 miljoner i världen som beräknas stå inför en akut osäker livsmedelsförsörjning.

Men att leverera mat till människor i nöd är långt ifrån enkelt. WFP:s anställda är ofta de som jobbar närmast civilbefolkningen i konflikter och kriser. Det gör dem också utsatta. Senast i februari i år kidnappades en WFP-anställd under en insats i Haiti. 2015 besköts en helikopter från WFP när den skulle leverera nödhjälp i Sydsudan och sex anställda togs till fånga av en gerillagrupp. Samma år försvann tre av programmets anställda i Sydsudan när de skulle distribuera mat och senare slog FN fast att de var döda.

Det händer med jämna mellanrum att kolonner tillhörande programmet utsätts på olika sätt. I Nigeria, där Chi Lael arbetar, attackerades en kolonn för några år sedan och fyra människor dog.

– Att nå fram till människor på ett säkert sätt är en av våra viktigaste frågor och ofta en stor utmaning, säger Chi Lael, som ska hoppa in i bilen och arbeta vidare med dagens distribution.

– Nobels fredspris betyder att vårt arbete kan fortsätta. Det vi gör betyder så mycket.

Fakta: WFP och Nigeria

Nigeria är ett av de tio länder som drabbades av de värsta livsmedelskriserna 2019 enligt FN:s Livsmedelsprogram (WFP). De andra är Jemen, Kongo-Kinshasa, Afghanistan, Venezuela, Etiopien, Sydsudan, Syrien, Sudan, och Haiti.

WFP stödjer nästan 100 miljoner människor i cirka 83 länder varje år och är den ledande humanitära organisationen i världen som arbetar för att utrota hunger, ett av målen i FN:s Agenda 2030.

WFP har dagligen 5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan på väg för att leverera livsmedel och annan hjälp. Varje år distribuerar WFP cirka 15 miljarder livsmedelsransoner.

I nordöstra Nigeria, där åratal av strider mellan militären och den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har skapat en av de värsta humanitära kriserna i världen, har WFP haft en insats sedan 2016. Där har hungerläget förvärrats i och med pandemi och en allt våldsammare konflikt från 3,7 miljoner människor med osäker matförsörjning till 3,4 miljoner. 440 000 barn under fem års ålder är allvarligt felnärda.
Källa: FN:s Livsmedelsprogram