Radar · Utrikes

Valet av Biden kan komma att påverka brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson räknar med fortsatt nära samarbete med USA efter Joe Bidens seger i presidentvalet.

Vad betyder Joe Biden för brexit? Och för Boris Johnson? Resultatet i USA får Storbritanniens analytiker att gå på högvarv inför ännu en viktig vecka för de framtida relationerna till kontinenten.

Precis som så många gånger förr utmålas den här veckan som avgörande i hela brexitprocessen. De långdragna förhandlingarna om framtida handel och fiske och andra samarbeten måste snart gå i mål, om allt ska hinna godkännas och träda i kraft innan årsskiftet.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier är åter på plats i London för att diskutera, efter ett telefonsamtal i lördags mellan kommissionsordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

"God vilja"

I London tycker sig miljöminister George Eustice se en ljusning.

– Det finns fortfarande hinder att överbygga, men jag tycker att det nu finns god vilja på båda sidor, säger Eustice till tv-kanalen Sky.

Fisket har länge varit en av de stora konfliktfrågorna, men är nu måhända på väg att få en tillfällig lösning.

– Vi har alltid varit öppna för en förnuftig inställning och att potentiellt titta på ett avtal som löper i två eller tre år, exempelvis, säger Eustice.

Nej i överhuset

Om och hur USA:s val av Joe Biden till president i stället för Donald Trump kommer att påverka brexitprocessen är fortsatt oklart. Biden anses hur som helst betydligt mer EU-vänlig än Trump.

– Nu när Joe Biden blir nästa president tror jag definitivt att det är dags för eftertanke på 10 Downing Street, säger Irlands utrikesminister Simon Coveney till irländska tv-kanalen RTE.

Biden har under sin kampanj kritiserat den nya brittiska lagstiftning som Johnson vill införa för att garantera den interna handeln i Storbritannien, men som EU anser bryta mot det utträdesavtal som båda sidor godkände i vintras.

Lagstiftningen väntas under måndagseftermiddagen bli nedröstad i det brittiska överhuset, som dock inte har möjlighet att helt stoppa lagen från att drivas igenom.

Vem ringer Biden?

Frågan är samtidigt vad valet av Biden innebär för den nära politiska relation som Storbritannien och USA haft med varandra i decennier.

De täta banden mellan Trump och Johnson har närt spekulationer om att Biden kommer att markera genom att låta sitt första telefonsamtal till Europa i stället gå till Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller rent av Irlands premiärminister Micheál Martin.

Båda sidor har ändå utlovat en fortsättning för ”den särskilda relationen”.

USA är vår närmaste och viktigaste allierade. Så har det varit under president efter president, premiärminister efter premiärminister. Det kommer inte att ändras, sade Boris Johnson i söndags, enligt Reuters.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att underlätta för företag och medborgare.
För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.
Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober för att båda sidor skulle hinna godkänna alla avtal i tid. Parterna har emellertid stått långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.
Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.