Glöd · Debatt

Regionråd från V: ”Klimatet kräver att vi flyger mindre”

Elflyg och biobränsle räcker inte för att lösa flygets klimatproblem.

Den senaste tiden har vi sett många försök av Moderaterna att förvilla kring flyget. I ett debattinlägg i Aftonbladet 1 november använder Irene Svenonius med flera utvecklingen av elflyg som förevändning för att befintlig flygplatskapacitet ska bibehållas och byggas ut. De menar att klimatpolitiken borde fokusera på ”utsläppen och inte flyget i sig”.

Att flygets utsläpp skulle kunna minska så snabbt som krävs för klimatets skull utan att flygandet i sig minskar är en tes som helt saknar vetenskapligt stöd. Är det något vi politiker borde ta till oss av Greta Thunberg och den växande klimatrörelsens budskap är det att lyssna på forskningen. Men Moderaterna väljer istället att slå dövörat till.

Vi har sagt det förr, men det tål att upprepas: vi välkomnar alla satsningar på att ställa om flyget. Problemet är att mängden biodrivmedel som kan produceras på verkligt hållbara premisser är begränsad och att elflyg på längre sträckor inte kommer att vara i drift än på många år. Klimatkrisen sker här och nu. Vi kan inte vänta på att tekniken ska komma ikapp verkligheten och fortsätta acceptera utsläpp fram till dess. Vi har i inget annat val än att minska flygandet. Det gäller i Skåne, i Stockholm, i Västra Götaland – ja, hela landet.

Och även om Moderaterna inte vill låtsas om det verkar den insikten ha slagit rot hos svenska folket – flygandet minskade redan innan coronapandemin. Därför kan vi utan problem lägga ner Bromma flygplats utan att bygga ut Arlanda.

Lyckligtvis finns goda möjligheter att genom satsningar på underhåll och utbyggnad av järnvägar och nya tågförbindelser förbättra tillgängligheten i hela landet och även internationellt utan flyget. Det är en sådan politik som behövs, som tar tydliga beslut för utbyggd järnväg i hela landet. För Vänsterpartiet är det självklart att hela landet ska kunna leva. Vi behöver en politik som gör att arbetsmarknaden fungerar oavsett var man bor och det ska finnas en klimatsmart infrastruktur som gör att man resa utan att vara beroende av flyg.  Det är politik för en klimatsmart framtid.