Energi · På gång

På gång

9–13 november uppmärksammas psykisk hälsa, när Medborgarskolan arrangerar en temavecka.

9–14/11 Gotlands eget Pride invigs digitalt den 9 november. Festivalen är coronaanpassad med en hel del digitala event som föreläsningar och workshops. På plats finns också regnsbågskafé, filmvisningar och konstutställningar.

Digital vecka: Psykisk hälsa

9–13/11 Medborgarskolan arrangerar en temavecka om psykisk hälsa i form av digitala föreläsningar, workshops och kultur. På schemat finns programpunkter med Sucicide Zero och om psykisk ohälsa under coronapandemin.

Vår gröna ekonomi – vilka är vägarna som tar oss dit?

10/11 Naturskyddsföreningen har samlat en panel med sakkunniga för att diskutera vad vi behöver göra för att skapa en hållbar samhällsomvandling. Behöver vi arbeta mindre, skapa cirkulära resursflöden eller reglera bankernas kreditgivning?

Ekonomisk frihet och våld i nära relationer

10/11 Med hjälp av data över sjukhusinläggningar för misshandel och lönestatistik undersöker nationalekonomen Sanna Ericsson bland annat vad som händer med mäns våld mot kvinnor när kvinnors ekonomiska position förbättras. Ett digitalt seminarium arrangerat av SNN.

Matematiken som styr våra liv

10/11 Naturvetenskapliga fakulteten vid GU och Folkuniversitetet presenterar ett digitalt samtal mellan forskare om bland annat artificiell intelligens, självkörande bilar och robotar i vården. Vilka samhällsfunktioner styrs i dag av AI och vad händer om de felar?

Vetenskap för fred och utveckling

10/11 Denna dag uppmärksammas Världsdagen för vetenskap för fred och utveckling.

Stockholms filmfestival

11–22/11 Stockholms internationella filmfestival, den 31:a i ordningen, blir i år en hybrid festival med både fysiska och digitala filmvisningar genom tjänsten Festival on demand. 75 kvalitetsfilmer från världens alla hörn presenteras under festivalen.

Skog ♡ Klimat – allt du vill veta

11/11 Skogen spelar en viktig roll för klimatet – men på vilket sätt egentligen? Är biobränsle en klimatlösning eller ett klimatproblem? Vad är kopplingen mellan klimat och biologisk mångfald? Naturskyddsföreningen bjuder in till ett webbinarium om den svenska skogen.

Digital utfrågning av Morgan Johansson

11/11 Sverige står vid ett vägskäl. En ny migrationspolitik ska beslutas om. En migrationspolitik som ska vara långsiktigt hållbar, men för vem? Skuggkommittén, som består av flera av landets ungdomsorganisationer, frågar ut migrationsminister Morgan Johansson om detta.

Nordiska klimatdagen

11/11 I dag uppmärksammas Nordiska klimatdagen.

Grön flagg-dagen

11/11 Denna dag är det Grön flagg-dagen.

Hågkomstens dag

11/11 I dag uppmärksammas Hågkomstens dag.

Att odla framtidens grödor – grönare svensk mat

12/11 I Sverige finns förutsättningar att producera både nya och äldre sorter av baljväxter och spannmål. Men hur fungerar det att odla dem? Hushållningssällskapet arrangerar ett webbinarium med växtodlingsrådgivare, odlare och företagare inom branschen.

Anders Carlbergs Minnespris

13/11 Stiftelsen Fryshuset delar ut Anders Carlbergs Minnespris vid en digital prisceremoni. Fryshuset önskar med priset inspirera andra till handlingar i Anders Carlbergs anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.