Radar · Integritet

Nej till cannabis efter jämn omröstning i Nya Zeeland

Skyltar inför omröstningen till stöd för cannabislegalisering: Jacinda Ardern – ”personligen har jag aldrig velat att kriminalisera människor för cannabisbruk”.

Den rådgivande folkomröstningen i Nya Zeeland blev jämn – 50,7 procent röstade nej och 48,4 procent ja till att legalisera cannabis, så förslaget godkändes inte. Även omröstningen om att legalisera dödshjälp ägde rum vid parlamentsvalet den 17 oktober.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern berättade att hon röstade ja i båda folkomröstningarna i samband med att beslutet presenterades. Frågan om cannabis hade fortfarande krävt godkännande av politikerna.

Enligt uppgifter drabbas ursprungsbefolkningen maori oproportionerligt av landets droglagar och av tre gånger så många gripande och åtal för cannabisinnehav.

Professor Papaarangi Reid vid avdelningen maori-hälsa vid Aucklands universitet uppgav till The Guardian att legalisera skulle kunna kontrollera styrka och pris på cannabis samt göra det mindre tillgängligt för ungdomar.

– Vi är särskilt oroade över att maorifolket har drabbats av en partisk tillämpning och de negativa hälsoeffekterna av olaglig cannabis, säger hon till tidningen.